Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raste broj agresivnih vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Invazivne biljne i životinjske vrste u Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta glavni su razlog ugrožavanja i istrebljenja pojedinih vrsta.

U posljednjih nekoliko godina tisuće životinja i biljaka koje inače ne žive na američkom tlu pojavile su se u SAD-u. Gotovo pola domaćih životinjskih i biljnih vrsta na američkom popisu ugroženih vrsta djelomično ugrožavaju ti došljaci, tvrdi američka Služba za ribe i divlje životinje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šokantni podaci VIDEO Što se jelo prije 50 godina, a što sada... Slika nije dostupna Biskup Komarica: 'Zbog položaja katolika BiH u rangu sa Sirijom i Irakom'

Dale Hall, direktor agencije, ističe kako su takve agresivne vrste najveća prijetnja okolišu. 

'Egzotika može istisnuti domaće vrste, promijeniti staništa, prenositi strane bolesti i parazite te uzrokovati prekide hranidbenog lanca', kazao je Hall.

Širenje globalne trgovine egzotičnim životinjama kao ljubimcima još više povećava taj problem.

Prošle godine u SAD je uvezeno 210 milijuna životinja za zoološke vrtove, izložbe, prehranu, istraživanja, tematske parkove i ljubimce. Taj uvoz obuhvatio je 203 milijuna riba, 5,1 milijun vodozemaca, oko 1,3 milijuna reptila, 259.000 ptica i 87.991 sisavca.

Samo divlje ptice, primati i neki preživači moraju proći karantenu pri ulasku u SAD. Ostale životinje ulaze u SAD bez provjere o bolestima.

Od 2000. godine nešto više od milijun udava različitih vrsta uvezeno je u SAD. Kada jednom uvezena životinja pobjegne u divljinu, potrebno je dosta novaca da ju se ulovi i istrijebi.

Prema istraživanju sveučilišta Cornell iz 1999., SAD potroše u
prosjeku 137 milijardi dolara na godinu kako bi ograničile štetu koju čine agresivne vrste.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene