Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema pokusa na ljudima'

Radman otkrio eliksir mladosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveni tim akademika Miroslava Radmana na tragu je otkrića takozvanog 'eliksira mladosti'.

U američkom znanstvenom časopisu objavljeno je istraživanje u kojem otkrivaju da najosjetljivija meta života stanice nije njezin DNK, nego proteini koji su radne molekule života. Ključ je zaštititi ih od oksidacije, čime bi bilo moguće, tvrdi Radman, zaustaviti starenje. Istraživanje je komentirao njegov dojučerašnji kolega, znanstvenik Ivan Đikić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dužeg razmišljanja Đikić prekida suradnju s Radmanom Slika nije dostupna Protiv raka i upala Đikić i Radman na tronu: Dva nova otkrića

'Stanice se naše troše, kao što se auto troši, motori se troše. Ono što smo mi otkrili je postojanje zaštite od trošenja, zaštite od oksidacije. Radi se o molekularnoj koroziji', rekao je Radman.

>> Radman i Đikić: Umjesto vrhunskih otkrića svađe

No kompliciran je recept za eliksir mladosti. Treba prvo izolirati molekule, zatim napraviti testove, na životinjama, pa na ljudima.

'I ako sve to dobro prođe, i rezultat bude povoljan, onda je kompletna populacija kandidat za konzumaciju tih spojeva, ne vjerujem da postoji itko osim samoubojica tko ne bi volio živjeti duže', rekao je Radman.

Nastavak Radmanovih istraživanja, kolege znanstvenici, s nestrpljenjem iščekuju. Sve, kažu, ovisi o efikasnosti molekula. 'Ako one budu stvarno jako aktivne u zaštiti od slobodnih radikala, aktivnije nego svi dosadašnji prirodni ili umjetni spojevi, onda to može biti relevantno', rekao je Ivica Rubelj sa Instituta Ruđer Bošković.

Rad hrvatskih znanstvenika objavljen je u časopisu američke akademije. Ipak, s najavama o otkriću eliksira mladosti, upozoravaju znanstvenici, treba biti oprezan.

'To je jedan dobar i zanimljiv članak, koji govori o otpornosti bakterije na visoka zračenja i temperaturu, sa svoje znanstvene strane ima vrijednost, no on se zaustavlja na bakterijama. Ni jedan pokus nije napravljen na ljudskim stanicama', kazao je Đikić.

Nobelova nagrada prošle godine otišla je u ruke znanstvenika koji su se bavili procesom starenja. A na Manhattanu se već prodaje tajni spoj za vječnu mladost. Cijena? 35 tisuća dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene