Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremite se za školu i faks

Računala i gadgeti za povratak u školske i studentske klupe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinje školska godina za školarce i studente te će mnogi krenuti u šoping za novim računalom, tabletom ili možda čitačem e-knjiga

Bliži se početak rujna, povratak u školske i studentske klupe te će se, usprkos recesiji i financijskoj krizi, mnogi odlučiti na kupovinu novog računala ili nekog gadgeta koji će im pomoći da lakše i uspješnije savladaju predstojeću školsku godinu.

Pročitajte i ovo Viktorija Tolić "super je da se zaštitimo" Djeca su opet pametnija od odraslih: "Dobro mi je što ćemo nositi maske. Korona je, nikad ne znaš" Početak škole (Foto: Dnevnik.hr) ''Škola za život'' Ministrica naljutila učitelje informatike: "Jednostavno laži... Gledaš i ne vjeruješ šta se događa"

Izbora je mnogo, a on ponajviše ovisi o financijskoj situaciji, ali i o korisničkim potrebama. Većini je najisplativije ulaganje klasični prijenosnik te je ponuda takvih računala iznimno velika – može se naći dosta cjenovno povoljnih modela, ali oni koji žele bolje performanse, ipak će morati malo dublje posegnuti u džep.

Za studente koji često putuju ili moraju nositi prijenosnik na fakultet, logičnim izborom nameću se netbook računala – ona su manja i jeftinija od klasičnih prijenosnika, ali zato imaju i slabije performanse. Ipak, za one osnovne računale operacije – poput surfanja internetom i društvenim mrežama, pregledavanja mailova i pisanja, bit će sasvim dovoljni.

Sve veći trend i u Hrvatskoj postaju tableti – iako je njihova cijena većinom veća od cijene netbooka, mnogi će preferirati upravo ove uređaje jer su mobilniji i jednostavniji za korištenje, a ne treba niti izostaviti činjenicu da ih se može koristiti i kao čitače e-knjiga, što će naročito cijeniti studenti koji većinu skripta danas imaju u tekstualnim datotekama ili PDF-ovima.

Jedna od opcija jesu i čitači e-knjiga, specijalizirani uređaji za čitanje e-knjiga koji imaju prihvatljiviju cijenom u odnosu na tablete.

Oni koji ipak ne žele novi prijenosnik ili tablet, ali htjeli bi novi uređaj za pristup internetu, uvijek se mogu odlučiti za kupovinu pametnog telefona. Izbor je sve veći – većinom je riječ o uređajima koji rade na Androidu, ali onaj tko želi vrhunski telefon morat će ga dosta i platiti. Ipak, danas su dostupni i neki cjenovno povoljniji modeli koje se može naći i u prepaid ponudi.

Evo naših prijedloga za jesenski šoping:

Prijenosna računala

HP ProBook 4730s LH351EA
Ovo je jedan od prijenosnika koji bi lako mogli zamijeniti stolna računala – ima veliki ekran dijagonale 17 inča, Intelov brzi Core i5 procesor posljednje generacije i dobru grafičku karticu. S obzirom na dimenzije ekrana i veliki tvrdi disk (640GB) idealan je za pohranu i reprodukciju multimedije, a putem HDMI izlaza može ga se povezati i s televizorom.

Lenovo G560A
Lenovov laptop smješten je u srednju kategoriju prijenosnih računala, ima 15,6 inčni ekran, solidan procesor i grafičku karticu te tvrdi disk kapaciteta 500GB. Pohvale idu čvrstom kućištu i odličnoj tipkovnici – koja ima i dodatni numerički dio te bi Lenovo G560A, za cijenu po kojoj se prodaje, trebao zadovoljiti većinu svakodnevnih potreba prosječnih korisnika.

Toshiba Satellite L635-133
Toshibin model Satellite L635 namijenjen je korisnicima kojima je mobilnost na prvom mjestu te ima manje dimenzije i manji ekran (13,3 inča). Radi na Intelovom Core i3 procesoru te ima ATI-jevu grafičku karticu što garantira dobre performanse. Dolazi s Windowsima 7, ima DVD pržilicu i tvrdi disk kapaciteta 320GB.

Netbook računala

Toshiba NB550D
Tražite li netbook kojeg ćete pretežno koristiti za zabavu – gledanje filmova i slušanje glazbe, ova je mala Toshiba odličan izbor. Dolazi s naprednijim grafičkim rješenjem u odnosu na konkurente te je čak sposobna reproducirati i HD videozapise, a treba spomenuti i odlične Harman Kardon zvučnike koji omogućuju kvalitetnu reprodukciju glazbe te HDMI izlaz za povezivanje s televizorima i monitorima.

Asus 1001PQ
Asusov prijenosnik prvenstveno se izdvaja zanimljivim dizajnom i atraktivnom kombinacijom žute i crne boje kućišta te odličnim prikazom na 10,1 inčnom ekranu. Hardverski, riječ je o klasičnom netbooku koji će vlasnicima omogućiti ugodno surfanje mrežom, pisanje i ostale 'lakše' računalne operacije.

Acer Aspire One Happy
Acerov netbook donosi nam sve mogućnosti kao i većina ovakvih prijenosnika koji rade na operativnom sustavu Windows, no on dolazi i s jednim iznenađenjem – Googleovim Androidom tako da korisnici sami mogu odlučiti koji će operativni sustav koristiti. Naravno, Android na netbooku ne omogućuje sve opcije kao i onaj na telefonima, a problem je i što ekran nije osjetljiv na dodir. No, za brzo pregledavanja Googleove pošte i kalendara, odnosno surfanje mrežom, to je i više nego dovoljno.

Tableti

iPad 2
Nemoguće je govoriti o tabletima, a ne spomenuti Appleov iPad. Omogućuje gotovo sve što prosječnim korisnicima treba - surfanje mrežom, slušanje glazbe, gledanje videa, pregledavanje fotografija – i to sve na odličnom ekranu. Druga verzija iPada ima i dvije kamere tako da može poslužiti i za video razgovore (putem FaceTimea ili Skypea), a svakako se treba spomenuti i App Store na kojem korisnici mogu naći gotovo sve što ime treba.

Huawei S7 Slim
Huawei S7 Slim ima manji ekran od iPada – dijagonale sedam inča, što će mnogima biti prednost jer ga to čini mobilnijim. S obzirom da se putem ovog tableta mogu obavljati i telefonski razgovori i slati SMS poruke, mnogim bi korisnicima lako mogao postati 'drugi' mobilni telefon. Iako nije bez mana, cjenovno je prihvatljiviji od većine konkurentskih tableta, zbog čega će mnogi budući vlasnici tableta razmisliti upravo o kupovini ovog uređaja.

Motorola Xoom/Samsung Galaxy Tab 10.1
Ako razmišljate o kupovini tableta s dijagonalom ekrana od deset inča, a ne želite iPad, izbor će vjerojatno pasti na Motorolu Xoom ili Samsungov Galaxy Tab 10.1. Oba uređaja rade na verziji Androida koja je prilagođena tabletima – Honeycomb, imaju dvojezgrene procesore koji omogućuju brzo izvršavanje svih operacija, kamere za snimanje i video chat te dolaze s podrškom za Android Market s kojeg se mogu skidati aplikacije.

Čitači e-knjiga

Amazon Kindle 3
Za mnoge je Amazonov Kindle sinonim za čitače e-knjiga te je sigurno najpopularniji predstavnik ove kategorije. Ima 6 inčni ekran i povezan je s odličnom online trgovinom za kupovinu e-knjiga na kojoj se može naći stotine tisuća naslova, a na njemu se mogu se čitati i vlastite knjige i drugi sadržaj u različitim formatima. Ne može se kupiti u hrvatskim trgovinama već ga se mora naručiti putem interneta.

Bookeen Cybook Opus
Cybook Opus čitač e-knjiga zanimljiv je zbog svojih malih dimenzija – dijagonala ekrana iznosi samo pet inča pa će stati i u malo veće džepove i biti idealni suputnik na putovanjima. Kao i Kindle, Opus koristi tzv. e-ink (crno-bijeli) ekran na kojem je čitanje e-knjiga pravi užitak ('najbliže iskustvo čitanju pravih knjiga') te ga se bez problema može pregledavati i na suncu, a dodatni plus je i dugo trajanje baterije. Minus je što nema pozadinskog osvjetljenja ekrana pa je za noćno čitanje potreban dodatan izvor svjetlosti.

Prestigio Libretto Per3072B
Za razliku od prva dva nabrojena modela, Prestigiov čitač e-knjiga ima drugačiju vrstu ekrana – LCD koji omogućava pregledavanje sadržaja u boji, što je idealno za one koji čitaju puno časopisa, ali nije toliko dobar za čitanje e-knjiga poput e-ink ekrana te je puno kraća autonomija baterije. Na njemu se mogu slušati glazba i gledati filmovi (ipak ne očekujte čuda, ovo nije tablet), a dodatni plus je i povoljnija cijena u odnosu na konkurenciju.

Pametni telefoni

Samsung Galaxy S II
Mobilni korisnici koji se odluče uložiti veću svotu novca te razmišljaju o kupovini novog high end pametnog telefona imaju nekoliko odličnih modela na raspolaganju, a mi savjetujemo Galaxy S II. Ovo je hardverski možda i najjači telefon koji ima veliki 4,3 inčni ekran odličnog prikaza slike, brzi dvojezgreni procesor, odličnu kameru koja može snimati videozapise visoke definicije i slike odlične kvalitete te ima još mnoštvo naprednih opcija koje neće nikoga razočarati.

HTC Wildfire S
HTC-ov Wildfire S jedan je od telefona s najboljim omjerom uloženog i dobivenog. Radi na posljednjoj verziji Androida te donosi brojne opcije rezervirane za skuplje i naprednije modele te će svoje buduće vlasnike zadovoljiti brzinom rada, odličnim odazivom ekrana te solidnom 5MP kamerom. Dijagonala ekrana malo je manja od prosjeka – 3,2 inča, no i to je sasvim dovoljno za ugodan svakodnevni rad.

LG P350
Ovaj model jedan je od najjeftinijih Android telefona na tržištu, a njegova niža cijena nosi i određene kompromise u vidu slabije kvalitete izrade i brzine rada telefona. Podržava spajanje na WiFi i 3G mreže, što znači da ćete njime brzo surfati, pri čemu će nekima probleme raditi ekran čija dijagonala, u odnosu na današnje standarde, ipak premala – 2,8 inča.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene