Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virtualni rat

Putin udara i na internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri su napali blogere, medije, političke stranke i organizacije koji su protiv Putina i Jedinstvene Rusije.

Rusi su prvi puta masovno ustali protiv Vladimira Putina i njegove Jedinstvene Rusije – mase na ulicama zahtijevaju 'Rusiju bez Putina', a isto traže i brojni korisnici društvenih mreža koji prosvjeduju u virtualnom svijetu. No, dok prosvjednike na ulicama budnim okom promatra policija, na internetu i društvenim mrežama Putinovo ime brane – hakeri.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Posljednje revolucije poput one u Egiptu te neredi i nasilje u Velikoj Britaniji upravljani su velikim dijelom upravo na društvenim mrežama pa su se i Rusi u borbi protiv Jedinstvene Rusije okrenuli internetskoj komunikaciji, blogovima, Facebooku i Twitteru, ali pri tome su naišli na brojne probleme – od tzv. Twitter botova preko hakiranja internetskih stranica i mailova pa do gušenja telefonskih linija.

Tako su, kako javlja The Guardian, osnovane tisuće računa na Twitteru kojima je jedini cilj 'zagušiti' komunikaciju na toj društvenoj mreži – s tih se adresa šalju tisuće beznačajnih tvitova s hashtagom #Navalny (uhićeni ruski bloger i politički aktivisti koji za mnoge predstavlja simbol otpora protiv Putina) tako da je jako teško pratiti informacije o njemu na Twitteru jer korisnici nailaze većinom na poruke koje nemaju veze s ovim aktivistom.

Također, neki ruski mediji i političke stranke suočili su se i s brojnim drugim problemima pa su tako na dan izbora hakeri napali neke blogove, radio stanicu Ekho Moskvy i internetske stranice novina Bolshoi, a jedna organizacija koja prati izbore nekoliko dana nije mogla pristupiti svojoj stranici te su im hakeri preuzeli kontrolu nad e-mailovima zaposlenika.

Ti su mailovi na kraju objavljeni u jednom tabloidu te su, s obzirom da je vidljivo da su se zaposlenici dopisivali s američkom diplomatskom agencijom, za Putinovce oni dokaz da je ta organizacija pod kontrolom stranih službi koje žele srušiti Putina.

Osim gušenja Twittera, hakiranja internetskih stranica i mailova, neke političke stranke i redakcija novina Novaya Gazeta susreli su se s još jednim problemom – njihove su telefonske linije potpuno zagušene jer stalno dobivaju pozive sa snimljenom porukom u kojoj ženski glas hvali šefa Rusije – 'Putin vas voli. Putin vas usrećuje. Volite Putina i vaš će život imati smisla', itd.

S obzirom da se nastavljaju demonstracije na ulicama Rusije, jasno je da će se nastaviti i aktivnosti prosvjednika na internetu i društvenim mrežama te je pitanje kako će Putin odgovoriti na nove prijetnje – kako na ulicama i trgovima, tako i u virtualnim svijetu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene