Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslat će ih u svemir

Bilijunima zrcala protiv globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde da se mogu boriti protiv globalnog zatopljenja na način da u svemir pošalju bilijune zrcala te tako odvrate sunčeve zrake od Zemlje. Štit od Sunca trebao bi formirati 100.000 kvadratnih milja 'sunčeve sjene'.

Prema astronomu dr. Rogeru Angelu, sa Sveučilišta u Arizoni, bilijuni zrcala bit će poslani milijun milja iznad Zemlje koristeći poseban top koji će imati 100 puta više snage od konvencionalnog oružja i trebat će zonu isključenja od nekoliko milja kako bi se koristio, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inovativno rješenje VIDEO Sto su godina živjeli u sjeni, napokon su 'doveli' sunce Slika nije dostupna Šokantna snimka VIDEO Pa vi sjednite za volan nakon ovoga...

Unatoč očitim zaprekama, uključujući i 350 bilijuna dolara koliko košta projekt, dr. Angel je uvjeren u to da će uspjeti. ‘Ono što smo mi razvili je sigurno efektivno i metoda će sigurno raditi. Testovi su u tijeku, ali očekujemo da će se moći lansirati za 20 do 30 godina. Stvari za koje treba nekoliko desetljeća nisu toliko futurističke’, rekao je dr. Angel koji je već osigurao novac iz NASA-e za pilot projekt i angažirao britanskog izumitelja, 38-godišnjeg Toda Todeschinija kojem je povjerena izrada posebne verzije topa.

On je konstruirao četiri metra dugi top u svojoj radionici u Sandlakeu za televizijski dokumentarac koji istražuje teoriju o štitu od Sunca. ‘Top je veoma opasan. Ovo je prvi top koji sam ikada izradio’, rekao je dr. Angel. ‘Znao sam da ga sigurno mogu složiti, ali na kraju svega nisam znao što ću dobiti. Bio je veoma opasan. Pokušao sam sagraditi top koja će proizvesti 1,500 G snage, ali sam završio stvarajući 10,000 G. Većina oružja koje koristi vojska proizvode 100 G snage, tako da je naš top oko 100 puta jači. Glavna je opasnost bila elektrokucija jer je top koristio dovoljno struje da skuha vodu u 44.000 kotlova. Ako ste radili s normalnim razinama struje, mogli biste je osjetiti, ali biste bili dobro, a ako dođete u dodir s ovim, sigurno biste poginuli. Dokazali smo da je moguće sagraditi upravo onakvu verziju topa koji treba poslati leće u zrak', kaže dr Angeli.

Ako dr. Angelov štitnik od Sunca bude uspješan, on kaže da će ogledala trajati 50 godina prije nego ih treba zamijeniti. ‘Ono o čemu govorimo je projekt koji će zaustaviti globalno zagrijavanje u stoljećima koja dolaze. U ovom trenutku sume koje su uključene u sonde su velike, ali u većoj perspektivi ta je cijena vrijedna plaćanja. Tijekom 50 godina zrcala će postati oštećena i stoga će nove leće trebati ispaliti u svemir kako bi se osiguralo da je štiti stalan’, rekao je. Dr. Angel proučava jeftinije metode pravljenja leća koje će spustiti cijene projekta. U međuvremenu istraživači sa Sveučilišta Victoria u Kanadi, testiraju zaštitu od Sunca koristeći kompjuterske simulacije projekta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene