Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Starija od 14.000 godina

Dokazano: Najbolji prijatelj 14.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački znanstvenici identificirali su dosad najstariju pseću kost.

Time su dokazali da su ljudi držali pse prije više od 14.000 godina, objavilo je sveučilište u Tuebingenu. Pseća čeljust pronađena je u Švicarskoj 1873., ali su je tek sada analizirali znanstvenici u Tuebingenu, u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 6 VELIKO OTKRIĆE Arheološka senzacija u Istri: U Valbandonu pronađeni Jupiter, Cerera i Apolon - "Vidite da je riječ o nježnom, mladom muškom licu..." Slika nije dostupna Dobra vijest Od koronavirusa se oporavila 103-godišnja Talijanka: "Netko gore je zaboravio na mene"

Rezultati istraživanja objavljeni su u Međunarodnom časopisu za osteoarheologiju.

Pseća kost stara je između 14.100 i 14.600 godina, tvrde arheolozi Hannes Napierala i Hans-Peter Uerpmann. 'U to doba čovjek se još bavio lovom i skupljanjem plodova', rekao je Napierala.

Po veličini očnjaka znanstvenici su zaključili da je riječ o psu, a ne o vuku. Čeljust i preostali zubi također se razlikuju od vučjih.

Inače, teorija o tome kako je čovjek započeo suživot sa psom prije otprilike 15-ak tisuća godina bila je općeprihvaćena i prije, a ovime je, smatra se, dobila i formalni dokaz. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene