Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen "gluhi" šišmiš star 52 milijuna godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo cjeloviti fosilni ostaci dosad najstarijeg šišmiša bez "sonara" tipičnog za današnju vrstu, pronađeni su u Sjedinjenim Državama, piše časopis Nature.

Letećeg sisavca, kojega se starost procjenjuje na 52,5 milijuna godina, pronašla je američko-kanadska skupina znanstvenika koju je predvodila Nancy Simmons iz Američkog prirodoslovnog muzeja u New Yorku, u geološkim naslagama Green Rivera u državi Wyoming, na zapadu SAD-a.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji

Premda anatomija dvaju iskopanih kostura pokazuje da je taj
primitivni šišmiš, koji je dobio znanstveni naziv Onychonycteris finneyi, mogao letjeti poput današnjih šišmiša, oblik njegova unutarnjeg uha govori da nije imao sposobnost eholokacije.

Sve vrste današnjih šišmiša koje se hrane kukcima koriste se eholokacijom kako bi izbjegle zapreke i pronašle plijen, dok je kod onih koji jedu voće i aktivni su danju, ta sposobnost manje razvijena.

Kako tvrdi Nancy Simmons i njezini kolege, najstariji šišmiš u Wyomingu nije mogao hvatati ultrazvuk, a zubalo mu je bilo prilagođeno prehrani kukcima.

Znanstvenici misle da je novootkriveni fosil možda prijelazni oblik između šišmiša i njegova pretka koji nije mogao letjeti. Njegovi udovi pokazuju da je taj sisavac, koji je mogao letjeti, bio i spretan skakač, a mogao je i hodati po tlu na četirima nogama i visjeti zahvaljujući svojim snažnim kandžicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene