Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema saudijskom zakonu...

Prijeti mu smrtna kazna zbog objave na Twitteru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je novinar i bloger iz Saudijske Arabije na Twitteru pisao neke negativne poruke o Muhamedu, a sada mu zbog toga prijeti smrtna kazna!

Hamza Kashgari, 23-godišnji bloger i novinar iz Saudijske Arabije izručen je iz Malezije u Saudijsku Arabiju gdje mu prijeti smrtna kazna zbog njegovih komentara na Twitteru, objavili su u Reutersu.

Pročitajte i ovo Thomas Eugene Creech odgođeno pogubljenje Serijskom ubojici čak osam puta pokušali ubrizgati smrtonosnu injekciju: Nekome je govorio "Volim te" Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP) 11 ljudi pod optužnicom Saudijsko tužiteljstvo traži smrtnu kaznu za petero osumnjičenih za ubojstvo Jamala Khashoggija

Ovaj je nesretni mladić na rođendan proroka Muhameda objavio nekoliko tvitova u kojima je iskazao nepoštovanje prema proroku te je, među inim, napisao i kako je volio neke njegove osobine, dok je druge mrzio, a neke nije niti razumio. Napisao je i da mu se neće klanjati, niti će mu poljubiti ruku, već će je stisnuti na način kako to čine jednake osobe, dodavši da se neće moliti za njega.

Ove su poruke u kratko vrijeme skupile više od 30 tisuća komentara, na Facebooku je osnovana i grupa u kojoj se traži njegova smrt, a nakon što je netko njegovu kućnu adresu objavio na YouTubeu bijesna gomila potražila ga je i u lokalnoj džamiji, ali ga ipak nisu uspjeli naći.

Kada je vidio što se događa Kashgari je izbrisao ove poruke s Twittera, ispričao se i zatražio oprost, no svjestan velikog gnjeva kojeg je navukao na sebe, pobjegao je u Maleziju odakle je, prema pisanju nekih medija htio otići u Novi Zeland, no uhićen je i, usprkos brojnim protestima organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su zabrinute da će njegovo izručenje Saudijskoj Arabiji značiti njegovu smrt, izručen te mu sada prijeti smrtna kazna zbog bogohuljenja.

Inače, Malezija sa Saudijskom Arabijom ima dogovor prema kojemu moraju izručiti uhićene osobe koje su u toj zemlji prekršile zakon – Kashgari je izručen upravo prema tom sporazumu, a to što mu tamo prijeti smrtna kazna, ne zanima političare u Maleziji jer je to ipak 'unutarnja stvar Saudijske Arabije'.

Veliki pritisak da se zaustavi izručenje ipak nije uspio, a sigurno je da će brojne zemlje i različite organizacije od Saudijske Arabije zatražiti da se nad uhićenim novinarom ne primijeni smrtna kazna te je pitanje kako će pod tim pritiscima reagirati vlasti u toj zemlji.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je, kako je Kashgarijev odvjetnik rekao novinarima Reutersa, malezijski sud – bez obzira na navedeni sporazum, zabranio njegovo izručenje, no njemu nije dopušteno da vidi svog klijenta te smatra da je ovdje riječ o nepoštivanju sudskih odluka i nezakonitom postupanju.

Inače, u jednom intervjuu kojeg je dao prije uhićenja Kashgari je rekao da je on samo 'žrtveno janje koje će iskoristiti za puno veće sukobe'.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene