Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zatvoru čeka suđenje

Prijeti mu pet godina zatvora zbog komentara na Facebooku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je 31-godišnjak iz Indonezije na Facebooku napisao komentar 'bog ne postoji' nakon čega je pretučen i uhićen

Jedan državni službenik u Indoneziji mogao bi biti osuđen na pet godina zatvora zbog komentara 'bog ne postoji' koji je napisao na jednoj ateističkoj grupi na Facebooku!

Pročitajte i ovo Heather Mack Dugo će biti iza rešetaka Zbog nasljedstva vrijednog 1,3 milijuna eura ubila majku i sakrila njeno tijelo u prtljažnik Sudar prigradskih vlakova u Indoneziji Uzrok nesreće nije poznat VIDEO Sudar vlakova u Indoneziji: Ima mrtvih i ranjenih, spasioci tragaju za preživjelima

Nakon što je napisao navedeni komentar na najvećoj društvenoj mreži na svijetu, 31-godišnjeg Alexandra dočekala je, kako prenosi The Next Web, 'bijesna rulja' koja ga pretukla, ali čini se da najveći problemi za njega tek dolaze – prijeti mu otkaz, a s obzirom da je prekršio zakon o bogohuljenju, mogao bi na pet godina završiti u zatvoru.

U Jakarta Globeu kažu da bogohuljenje u Indoneziji u kaznenom zakonu definirano kao javno izražavanje mišljenja ili počinjenje djela koja šire mržnju, napadaju religiju ili negativno utječu na nečija religijska vjerovanja.

Aleksandar uređuje Minang Atheists stranicu na Facebooku, a s obzirom da nakon objave ovog komentara više nije bio siguran niti za vlastiti život, prvo je stavljen u 'zaštitnički pritvor', a nakon toga i službeno uhićen.

Zanimljivo je da je i Alexandar do prije tri godine prakticirao islam, no tada je došao da zaključka da bog ne postoji jer, da postoji, ne bi bilo toliko mržnje i nasilja u svijetu te je zbog toga napisao sporni komentar.

Inače, Indonezija je zemlja s najvećim brojem muslimana na svijetu te su u njoj dopuštene i druge vjere, ali ne i ateizam te se zbog bogohuljenja može završiti u zatvoru i do pet godina.

Muslimanski vođe iz Zapadne Sumatre smatraju da bi, ako se on ne pokaje i ne pridruži nekoj od službeno priznatih vjera u Indoneziji, svakako trebao biti otpušten.

Policijski načelnik iz Dharmasraya rekao je novinarima Jakarta Globea da će postupati onako kako odluče više instance u toj zemlji – ako kažu da je Aleksandar sa svojim komentarom prekršio zakon, onda će ga kazniti i čekaju ga godine iza rešetaka

. Grupe za ljudska prava ustale su u njegovu obranu jer smatraju da se ovdje radi o očitom kršenju osnovnih ljudskih prava te prava na izražavanje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene