Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pregled godine

Tehnologija u 2011. : Godina u kojoj nas je napustio Steve Jobs

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je bila godina u kojoj su velike revolucije pokretane putem društvenih mreža, a pamtit ćemo je i po odlasku Stevea Jobsa

Godina koja je na izmaku bila je iznimno zanimljiva na IT tržištu, a pamtit ćemo je po velikoj popularnosti društvenih mreža, brojnim hakerskim napadima, tabletima, pametnim telefonima te, nažalost, po odlasku Stevea Jobsa, 'najvećeg vizionara modernog kapitalizma'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po čemu ćemo je pamtiti? Godina u kojoj su terorizam i totalitarizam primili težak udarac Slika nije dostupna Pregled gospodarskih kriza Gospodarska kriza u 2011. 'poljuljala' svijet, euro teško preživio godinu

Društvene mreže ove su nam godine najbolje pokazale kakav je njihov utjecaj u 'stvarnom životu' te su prosvjedi koji su ove godine zahvatili veliki broj zemalja (uključujući i Hrvatsku) i koji su doveli do rušenja režima u zemljama poput Tunisa i Egipta, dijelom orkestrirani upravo putem Facebooka i Twittera.

Broj korisnika Zuckerbergove mreže ove je godine premašio 800 milijuna, a o moći njenog šefa dovoljno govori podatak da je on proglašen devetim najmoćnijim čovjekom na svijetu.

Sve je veći broj korisnika ove društvene mreže i u Hrvatskoj te je on premašio brojku od milijun, a zahvaljujući kompaniji Drap, napokon smo dobili podatke i o broju korisnika Twittera i Foursqaurea i u našoj zemlji.

Na ovo tržište ambiciozno je zakoračio i Google koji je svoju društvenu mrežu predstavio tijekom ljeta – iako je Google+ na početku pokupio dosta pohvala, ponajviše zbog svojih krugova i zabilježio velik porast broja korisnika, on još sigurno neće ugroziti Zuckerberga i 'Fejs'.

Ovu su godinu svakako obilježili i tableti, uređaji koje je Apple popularizirao predstavljanjem iPada te je na tom tržištu dominirao tijekom cijele godine i nije imao pravog konkurenta. No, krajem godine situacija se počela mijenjati pa će u 2012. Appleu prijetiti Amazon sa svojim jeftinim Kinle Fire tabletom, odnosno brojne druge kompanije koje će predstaviti četverojezgrene tablete poput Asusova Transformer Primea.

U 2011. godini svjedočili smo i nekim velikim promjenama na tržištu pametnih telefona – Nokia je izgubila vodeće mjesto na tržištu te nastavku trendova iz 2010. godine – sve veća popularnost Appleova iPhonea te Googleova Androida. Apple je sredinom godine prestigao Nokiju i prodao najviše pametnih telefona u kvartalu, da bi onda na njegovo mjesto zasjeo Samsung.

U Nokiji su shvatili da na tržištu više ne mogu konkurirati sa zastarjelim operativnim sustavom Symbian pa su odlučili prihvatiti Microsoftovu Windows Phone platformu i krajem godine predstavili prve telefone koji rade na mobilnim Windowsima.

Sve popularnije su i trgovine aplikacijama za mobilne uređaje te se skinute aplikacije broje u milijardama, a u skladu s trendovima i Dnevnik.hr predstavio je aplikacije za iPhone i iPad.

Ova godina nije baš bila dobra za proizvođača BlackBerryja Research In Motion čiji su korisnici jedno vrijeme bili bez pristupa mailu, internetu i BlackBerry Messengeru što je uzrokovalo milijunske štete, a nisu se proslavili niti sa svojim PlayBook tabletom. Mobilno tržište obilježile su i tužbe oko patenata – teško je i nabrojiti tko je tužio koga, ali većinom je prednjačio Apple koji je uspio izvojevati privremenu zabranu prodaje Samsungova tableta u Australiji, a sada njemu nakon Motoroline tužbe prijeti zabrana prodaje iPhonea u Njemačkoj.

Jedna od stvari koje su nas brinule u 2011., a sigurno će nas i dalje jako brinuti jest sigurnost i zaštita podataka na internetu i društvenim mrežama. O zaštiti privatnosti na Facebooku mnogo se pisalo tijekom godine, a sve je kulminiralo predstavljanjem Timelinea koji je od sredine prosinca napokon dostupan svima.

Zbog kršenja privatnosti Zuckerberg je na kraju morao pristati na dugogodišnji nadzor njegove mreže u SAD-u, a mogao bi imati velikih problema i u Europi.

Probleme sa sigurnosti nisu imali samo 'obični' internetski korisnici, već i velike globalne kompanije i institucije poput Sonyja, CIA-e, nekih banaka i drugih organizacija. Na njih su se okomili hakeri iz kolektiva Anonymous koji, iako je dio završio u zatvoru, i dalje provode različite akcije diljem svijeta, a hakeri u Hrvatskoj preuzeli su odgovornost za nedavne napade na stranice HDZ-a.

 

Ova će godina ostati zapamćena i kao velika prekretnica za Microsoft – naime, ova je kompanija najavila novu verziju svog operativnog sustava – Windows 8 koja će se, osim na računalima, moći koristiti na tabletima te će biti potpuno prilagođena ekranima osjetljivim na dodir. Novi Windowsi, kao i mobilni uređaji te Appleovi Macovi također imaju integriranu online trgovinu aplikacijama pa ćemo u budućnosti aplikacije za računala pronalaziti na jednom mjestu i jednostavno ih instalirati na računala.

Jedan od trendova koji su započeti sredinom godine su i ultrabook prijenosna računala – tanki prijenosnici dijagonale ekrana oko 13 inča koji imaju SSD diskove zamišljeni su kao konkurencija Appleovim Mac Book Air modelima, ali i tabletima te bi u sljedećim godinama trebali zauzeti solidan dio tržišta. S druge strane, sve do nedavno iznimno popularni netbooci – mali laptopi sa slabim i štedljivim procesorima čiji je glavni adut bila niska cijena, izgubili su veliki dio tržišta te u budućnosti možemo očekivati daljnji pad njihova udjela.

Ovu su godinu na IT tržištu obilježile i brojne druge stvari poput Microsoftove kupovine Skypea, Googleova preuzimanja Motorole, problema u HP-u za kojeg se jedno vrijeme govorilo da bi mogao napustiti tržište osobnih računala – iako je na njemu lider, ali većina nas će je pamtiti po odlasku Stevea Jobsa.

On je nakon duge bolesti preminuo u listopadu ostavivši za sobom veliko nasljedstvo i milijune obožavatelja, no njegove vizije sigurno će živjeti dalje – kroz sve uređaje koje nam je podario, ali i one koje će Apple tek predstaviti.

U sljedećoj godini možemo očekivati još bolje i naprednije pametne telefone i tablete, sigurno je da će još više korisnika surfati Facebookom i koristiti Twitter, Google+ i geolokacijske društvene mreže poput Foursquarea. No, 2012. mogla bi nam donijeti i neke nove trendove poput savitljivih telefona te televizora kojima ćemo upravljati glasom, a prvi takav televizor mogao bi predstaviti Apple.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene