Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idemo na zapad

Potres pomaknuo Concepcion za tri metra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što je objavljeno kako je razorni potres od 8,8 stupnjeva, koji je pogodio Concepcion krajem veljače, pomaknuo Zemljinu os i skratio dan, znanstvenici kažu da je za više od tri metra pomaknuo i sam grad.

Geolozi su svoje zapažanje objavili nakon analize GPS podataka prije i nakon razornog potresa, koje su skupili od sveučilišnih istraživačkih timova širom obje Amerike.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Ekipe Sveučilišta u Ohiu, na Havajima i Memphisu te kalifornijskog Instituta za tehnologiju, koje od početka 1990-ih proučavaju Zemljinu koru na tom području, radile na analizi podataka u suradnji s agencijama iz Južne Amerike te su zaključili da se najviše pomaknulo tlo koje je najbliže epicentru potresa.

>> Čile: Potres pomaknuo Zemljinu os i skratio dan

Znanstvenici su posebno zadovoljni današnjom tehnologijom, za koju ističu da mogu kudikamo preciznije analizirati sve slične događaje nego je to bio slučaj prije samo petanestak godina.

'Zahvaljujući suvremenim, vrlo preciznim instrumentima, ovaj potres će postati jedan od, ako ne i najvažniji, veliki potres kojim se bavila znanost', rekao je Ben Brooks sa Sveučilišta na Havajima.

Osim Concepciona, grada najbližeg epicentru, koji se pomaknuo 3 metra prema zapadu, pomaknuo se i glavni grad Čilea, Santiago, i to za oko 20 centimetara prema jugozapadu.

Čak se za nekoliko centimetara pomaknuo i Buenos Aires, koji je od epicentra potresa udaljen gotovo 1300 kilometra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene