Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Porast razine mora prijeti afričkoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Infrastrukturi uz afričku obalu prijeti sve veća opasnost od erozije zbog rasta razine mora uzrokovane promjenom klime, upozorio je čelnik Programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP).

Achim Steiner, izvršni direktor UNEP-a, kazao je na konferenciji za novinare u Johannesburgu da su lučka postrojenja, rafinerije i privatna vlasništva već ugrožena globalnim zatopljenjem.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Slika nije dostupna Zatopljenje prijeti europskim skijalištima

"Neke projekcije IPCC-a (Međuvladina skupina za klimatske promjene) govore da bi globalno zatopljenje moglo pogoditi trećinu infrastukture na afričkoj obali do kraja stoljeća, jer znamo da se razina mora podiže između 20 i 60 centimetara ovog stoljeća", rekao je Steiner.

IPCC je 2007. predstavio izvješće kojim je pokazao da su aktivnosti Čovjeka krive za globalno zatopljenje te iznio procjene za budućnost.

Znanstvenici upozoravaju da će najviše šteta pretrpjeti Afrika, ne uspije li svijet zaustaviti globalno zagrijavanje.

Dijelovi Afrike već su postali nepogodni za poljoprivredu i
življenje.

Nadalje, klimatske promjene u Africi pogoršat će suše, a istodobno izazvati poplave u priobalju, prognozirao je u rujnu znanstveni savjetnik britanske vlade David King.

King je procijenio da će do 2080. godine glad zahvatiti dodatnih 70 milijuna Afrikanaca kao rezultat globalnog zagrijavanja.

UNEP će stoga pozvati na smanjenje ispuštanja plinova s učinkom staklenika na skupu planiranom u prosincu na Baliju u Indoneziji.

UNEP je bio suorganizator skupa održanog ovoga tjedna u Južnoj Africi na temu zaštite i razvoja marina i luka u subsaharskoj Africi.

U Johannesburgu je Steiner upozorio da stručnjaci teško mogu pratiti kako se stvarno globalno zagrijavanje održava na Afriku jer taj kontinent i "ne zna što se zbiva u njegovu okolišu".

"Mnogi afrički gradovi nemaju instrumente za mjerenje onečišćenja", rečeno je u Johannesburgu.

K tomu, "Svjetska meteorološka organizacija je ustanovila da Afrika ima osminu minimalne kritične infrastrukture potrebne za praćenje meteorologije".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene