Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Konferencija Microsofta

Polovica Hrvata krši autorska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak počinju Windaysi, najveća IT konferencija u regiji koju organizira Microsoft.

Jedna od tema bit će i zaštita intelektualnog vlasništva. Kada je u pitanju primjerice glazba, podaci pokazuju da polovica onih koji je u Hrvatskoj koriste i slušaju rade to ilegalno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ironija sudbine VIDEO: Premijerka na platnom spisku fetish Nives Celzijus!? Slika nije dostupna Drugo suđenje Osuđen poljski nakladnik 'Mein Kampfa'

Krše se autorska prava, a umjetnici gube na desetke milijuna kuna iako su kazne za to od 3 do 5 godina zatvora. Stručnjaci kažu da imamo dobre zakone no da je provedba loša, a inspektori nedovoljno educirani. Poseban je izazov i stalan napredak tehnologije.

'Distribucija tog sadržaja se značajno mijenja. Ona je nekada bila vezana za određeni medij, bilo za vinil ploče, kazeta, kasnije CD-ovi. Danas on gubi svaku poveznicu s nečijim materijalnim. Samim tim puno je teže kontrolirati i na nekakav kvalitetan način zaštititi takav sadržaj i to je glavni izazov', objašnjava Marko Makovac, direktor poslovanja i marketinga Microsofta.

Na nepoštivanje autorskih prava u Hrvatskoj upozorava i najveća softverska kompanija na svijetu. U ZAMP-u daju rigorozni primjer Francuske gdje se šalju opomene svima koji ilegalno koriste zaštićeni sadržaj. 'Ako vas treći puta uhvate u tome onda vam isključuju internet ili možete odgovarati kazneno', objašnjava Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

U Hrvatskoj je kazna za povredu autorskih prava od 3 do 5 godina zatvora. Razvojem tehnologije sve su manje opipljiva sredstva distribucije, nestale su primjerice kazete, a slično čeka i CD-e. 'Samim tim puno je teže kontrolirati i na nekakav kvalitetan način zaštićivati takav sadržaj i to je glavni izazov', objašnjava Markovac.

Upravo na tom tragu, u Hrvatskoj ubrzo kreće servis za skidanje glazbe po uzoru na one svjetske. 'Kao što su iTunes i Spotify. Dakle nešto na tragu gdje će se moći kupiti komadno pjesma ali i gdje će se moći i uz pretplatu i uz neke druge oblike pristupiti cijelom repertoaru za vrlo male iznose', dodaje Marčec.

Važnost zaštite intelektualnog vlasništva leži u činjenici da je ono temelj napretka visokih tehnologija. A upravo su one glavni razvojni pokretač u društvima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene