Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ledenjak Pine Island

Pogledajte kako izgleda 80 metara široka pukotina na Antarktici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ini znanstvenici su sve više zabrinuti zbog gigantske pukotine na krhkom antartičkom ledenjaku Pine Island.

Znanstvenici su pukotinu primijetili 14. listopada dok su iz zrakoplova snimali ledenjak Pine Island. Smatraju kako će ledenjak uskoro puknuti i kako će se formirati santa leda veličine New Yorka.

Pročitajte i ovo Jeff Capps na Južnom polu Život mu se okrenuo Dao otkaz i zaposlio se na Antarktici: "Radim i na -76 stupnjeva, zarađujem 75.000 eura, a sve je divno dok ne otvorite vrata" Slika nije dostupna Globalno zatopljenje Znanstvenici u šoku: Prvi put u povijesti na Antarktici izmjereno više od 20 stupnjeva Celzijevih

Pukotina je duga 29 kilometara i široka u prosjeku 79 metara. Znanstvenici tvrde kako je svakodnevno šira za 1,8 metara, što je dva tjedna nakon što je uočena pukotina potvrdio i ponovni prelet ledenjak. 

Pine Island je jedan od najvećih i 'najbržih' ledenjaka na Antarktici. Zovu ga još i 'slaba potrbušina Antarktike' jer se stalno smanjuje.

Ipak, znanstvenici tvrde kako je ovakvo pucanje prirodna pojava koja se događa svakog desetljeća te da nema veze s globalnim zagrijavanjem. Vjeruju kako će se nova santa leda odlomiti od Pine Islanda do kraja ove ili početkom iduće godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene