Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plodna voda novi je izvor matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici otkrili su novi izvor matičnih stanica u plodnoj vodi koja ispunja maternicu u vrijeme trudnoće, i proizveli različite vrste tkiva iz tih stanica, čime bi se mogle izbjeći kontroverze zbog uništavanja embrija koje prati istraživanje matičnih stanica.

Istraživači sa sveučilišta Harvard i Wake Forest, objavili su u
časopisu "Nature Biotechnology" da su matične stanice iz plodne vode trudnica jednako obećavajuće kao i embrionalne matične stanice. Nakon što su dobili matične stanice iz plodne vode, bez štete po majku ili fetus, oni su ih nastavili razvijati u laboratoriju, dobivši nekoliko vrsta stanica tkiva, uključujući stanice mozga, jetre i kostiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

"Nadamo se da će te stanice osigurati vrijedan izvor za regeneraciju tkiva i organa", rekao je dr. Anthony Atala iz Instituta za regenerativnu medicinu Sveučilišta Wake Forest, čija je ekipa sedam godina istraživala stanice iz plodne vode da utvrdi mogu li se one koristiti za proizvodnju širokog spektra stanica tkiva korisnih u liječenju.

Matične stanice već se koriste u liječenju bolesti poput dijabetesa, lupusa, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Švicarski istraživač Simon Hoestrup, obznanio je u studenom 2006. kako je matične stanice iz plodne vode uspio pretvoriti u srčane stanice koje se mogu razviti u zamjenske srčane zaliske, no još nije objavio stručni rad o svome istraživanju.

Znanstvenici su upozorili kako se još uvijek ne zna koliko se tipova tkiva može razviti iz matičnih stanica plodne vode, te kako će do prvih ispitivanja na pacijentima proteći još godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene