Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pijanim astronautima dopušten let shuttleom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija koja je ispitivala zdravstveno stanje astronauta NASA-e utvrdila je kako je najmanje u dva navrata astronautima dopušteno da lete "space shuttleom" iako su liječnici i drugi astronauti upozoravali kako su oni toliki pijani da predstavljaju opasnost za sigurnost leta.

Komisija je također izvijestila o "obilatoj uporabi alkohola" kod astronauta prije lansiranja, prema standardnom pravilu "flašu u grlo" 12 sati prije leta, koje primjenjuju članovi posada NASA-e, navodi "Aviation Week & Space Tehnology" u članku objavljenom na web stranici magazina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misija napokon krenula Discovery lansiran na ISS Slika nije dostupna Razlog istjecanje goriva NASA odgodila lansiranje raketoplana Discovery

Glasnogovornik NASA-e odbio je komentirati nalaze komisije, koje je pribavio magazin te je danas najavio konferenciju za novinare posvećenu tom pitanju.

Prema nalogu upravitelja NASA-e Michaela Griffina, glavni medicinski dužnosnik NASA-e dr. Richard Williams osnovao je komisiju koja je preispitala medicinsko i psihološko stanje astronauta, nakon što je 5. veljače astronautkinja Lisa Nowak uhićena u Orlandu na Floridi, zbog napada na suparnicu u astronautskom ljubavnom trokutu.

Komisiju su činili vojni i civilni liječnici, psiholozi, odvjetnici,
stručnjaci za sigurnost i astronauti, pod vodstvom pukovnika Richarda Bachmanna, dekana Fakulteta za zrakoplovnu medicinu. Oni su u travnju posjetili Svemirski centar Johnson, gdje su prikupili informacije o praćenju zdravlja astronauta.

Jedan član komisije izjavio je u srijedu kako je izvješće još u fazi nacrta, te da će vjerojatno biti objavljenu u kolovozu, piše "Aviation Week & Space Tehnology".

List ne navodi kada su se desila dva incidenta s alkoholiziranim astronautima.

Dužnosnik NASA-e, na kojeg se poziva agencija AP, potvrdio je da izvješće komisije sadrži navode o uporabi alkohola kod astronauta prije lansiranja, ističući kako se informacije temelje na anonimnim intervjuima i da su bez sadržaja.

Kongresnik Bart Gordon, predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju Predstavničkog doma Kongresa, izjavio je u Washingtonu kako nije vidio nalaze komisije, ali je najavio kako će "ako se dokaže da je izvješće o dopuštanju leta pijanim astronautima istinito, NASA morati puno toga objasniti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene