Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđivanje gradiva

Pet činjenica o iPhoneu koje trebate znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steve Jobs bi bio ponosan, iPhone 4S se od danas nalazi u trgovinama, a navala na novi operativni sustav iOS 5 toliko je velika, da internet gotovo puca po šavovima od navale korisnika.

Ako ste vjerni korisnik Appleovih uređaja, onda bi vas moglo zanimati pet činjenica prije nego li otpakirate svoj novi iPhone. Informacije su korisne i onima koji više vjeruju konkurenciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Incident na aerodromu Japanci Steveu Jobsu oduzeli šurikene, više neće u Japan! Slika nije dostupna Ide na liječenje Jobs: Moje je zdravlje lošije nego sam mislio

Dakle prvo i osnovno, nakon pažljive i racionalne procjene, Apple je odlučio ipak lansirati 'nabrijanu' verziju iPhonea 4, odnosno verziju S, umjesto blistavog, novog i potencijalno vrlo bugovitog iPhonea 5.

'iPhone je proizvod star pet godina, a Apple je dosad imao uspjeha u pronalasku dizajna koji funkcionira', istaknuo je Ross Rubin iz grupacije NPD i kolumnist za tehnologiju ABC-ja. Snižavanjem cijena starijih modela, Apple je i povećao svoje tržište, dodao je Rubin.

Pravi novitet 4S-a je software Siri, koji omogućava glasovne komande kojima možete upravljati novim iPhoneom. Trebate smjernice? Pitajte iPhone. Želite poslati tekstualnu poruku dok vozite - diktirajte mu. Siri je toliko pametan da će znati treba li vam i kišobran za izlazak van (u slučaju da su vam oči, ili mozak 'na paši').

Slijedeći po redu je Appleov koncept iCloud, koji zapravo nije dio niti jednog postojećeg njihovog uređaja. Radi se o ideju da sve svoje informacije držite 'u oblaku' iz kojeg ih možete povući putem iPhonea, iPada, ili iPod-a, bez ikakvih problema. Neki analitičari s Wall Streeta nisu nahvalili tu ideju, jer smatraju da je prostorno preograničena, ali su istaknuli kako je to dobar početak.

Tu je i novi operativni sustav za Appleove prejanice, iOS 5, kojeg su korisnici doslovce razgrabili u jednom danu. Novi iPhone 4S, ne treba nadogradnju, jer je iOS 5 već u njemu.

Naposljetku, tu je konkurencija. pametni mobiteli pogonjeni Googleovim Androidom zauzeli su 44 posto tržišta, no Apple sam drži 27 posto tržišta u SAD-u. Gledano na svjetskoj razini, najkorišteniji je Blackberry uređaj, ali oni su prije par dana imali problema s uslugama pa se oko toga dignula velika prašina.

S obzirom da je iPhone 4S imao dvostruko više online narudžbi od četvorke u prvom vikendu, treba se zapitati što bi Steve Jobs rekao na to.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene