Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privlače ih i ljudi

Pauci koji tamane komarce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova znanstvena studija o pauku koji lovi komarce prijenosnike malarije, pokazala je kako tu istu vrstu pauka privlači smrad znojnih čarapa.

Znanstvenici iz Velike Britanije i Kenije proveli su eksperiment u kojem su htjeli vidjeli je li tog pauka, kao i njegov plijen (komarce), privlači ljudski miris. Otkrili su kako je ta vrsta pauka razvila sklonost prema neugodnom mirisu ljudskih stopala, kako bi što lakše pronašao svoj plijen, piše BBC.

Pročitajte i ovo Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike Prešao 16.000 kilometara Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike: Putem je bio opljačkan i otrovao se hranom Laboratorij Uvezen iz Afrike Zabilježen slučaj zarazne bolesti koja je u Hrvatskoj iskorijenjena prije 60 godina: Stručnjaci otkrivaju koji su simptomi

Radi se o vrsti pauka Evarcha culicivora, odnosno istočnoafričkom pauku skakaču, a znanstvenici smatraju kako bi ljudi te pauke mogli nastaniti u kućama, kako bi im pomogli boriti se protiv komaraca koji prenose opake bolesti.

Na miris krvi 'polude'

'Već smo i prije eksperimenta pretpostavljali kako te pauke privlači miris čovjeka. Uglavnom ih i nalazimo u visokoj travi pored kuća ili drugih građevina, u kojima borave ljudi', pojasnila je Fiona Cross, sa Sveučilišta u Canterburyju.

Istaknula je kako dosad nije zabilježeno da pauke privlači ljudski miris, a kad nanjuše krv, ističe Cross, ti pauci naprosto 'podivljaju'. 'Kad nanjuše krv, krenu i hranidbeno ludilo, u kojem jedan pauk ubije i do 20 komaraca u vrlo kratkom vremenu, a da ih sve pritom nužne ne pojede', kaže Cross.

Sada znanstvenici žele otkriti zašto te pauke krv toliko 'pali', a u međuvremenu, te male osmonoge ubojice mogle bi pomoći u borbi protiv malarije u Africi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene