Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarno otkriće

Pacijenti u komi mogu razmišljati i komunicirati?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici su, koristeći skeniranje mozga, otkrili kako žrtve nesreće koje ne pokazuju svjesnost ipak razumiju što im se govori te odgovaraju na jednostavna pitanja.

Otkriće liječnika koji su napravili istraživanje snimanjem reakcija mozga magnetskom rezonancom zaprepastilo je i njih. Pokazalo se kako pacijenti u vegetativnom stanju mogu davati jednostavne odgovore sa 'da' ili 'ne' na biografska pitanja. Naime, na takva su pitanja zabilježene reakcije promjene misli.

Pročitajte i ovo Uloga društvenih mreža - 1 Izbori su sve bliže Kupuju se Vijetnamci i vrijeđa opozicija, a što o kampanji na društvenim mrežama kažu glasači? "To nije politika, to je onda zabava" Slika nije dostupna Probudila se deset minuta nakon što su joj isključili aparate

>> 23 godine bio pri svijesti, a proglasili da je u komi

'Unutarnji glas', kako su ga nazvali znanstvenici imat će, smatraju važnu ulogu u donošenju odluke o životu i smrti za pacijente koji leže u komi. Prema dosadašnjim otkrićima vjeruje se kako na taj način može komunicirati petina osoba u vegetativnom stanju. No takvo bi otkriće moglo dovesti u pitanje i pravo liječnika i obitelji na gašenje aparata za održavanje na životu, piše britanski Telegraph.

U Velikoj Britaniji, gdje je i napravljeno istraživanje, liječnici na aparatima za održavanje života drže najmanje tisuću pacijenata u nadi da će se jadnog dana probuditi.

Istraživanje 'potaknuo' 29-godišnji mladić

'Ostali smo zapanjeni kad smo vidjeli rezultate skeniranja mozga i činjenicu da su pacijenti, iako u komi, odgovarali na jednostavna pitanja promjenom misli. Možemo biti potpuno sigurni kako je pacijent pokazao svijest. Shvatio je upute i donosio odluke', kaže dr. Adrian Owen, član Znanstvene jedinice za istraživanje mozga u Cambridgeu koji je proveo istraživanje.

Britanski su znanstvenici istraživanje proveli u suradnji s belgijskim znanstvenicima te su ga objavili u engleskom Dnevniku medicine nakon proučavanja mozga 29-godišnjaka stradalog u prometnoj nesreći 2003. godine. Mladić je u komi bio dvije godine nakon čega je upao u dublje vegetativno stanje. ponekad se činio budnim, treptao je očima, ali nikakve druge znakove svijesti nije pokazivao. Liječnici su mu se 'priključili na mozak' i odlučili na taj način komunicirati s njim.

Pitali su ga šest jednostavnih pitanja poput imena oca, a pet minuta kasnije u rukama su imali šest točnih odgovora.

'Ovo će otkriće olakšati liječnicima i obiteljima odluke o prekidu liječenja', zaključio je dr. Jackob Appel, stručnjak za medicinsku etiku iz New Yorka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene