Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ozonska rupa nad Antarktikom 'relativno mala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rupa u ozonskom omotaču nad Antarktikom "relativno je mala", oko 25 milijuna četvornih kilometara, no bit će potrebna desetljeća da bi se smanjila, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ozonska rupa, veličine Sjeverne Amerike, pojavila se ove godine u kolovozu i manja je nego obično.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija Slika nije dostupna Unatoč prognozama Obnova ozonskog omotača mogla bi potrajati do 2065.!

"Rupa nad Antarktikom ove je godine relativno mala. No, to ne treba uzeti kao dokaz da se omotač obnavlja", rekao je znanstvenik u WMO-u Geir Braathen.

Ozonski omotač štiti Zemlju od štetnih ultraljubičastih zraka koje mogu izazvati rak.

Nešto manja veličina ozonske rupe može se pripisati razmjerno umjerenim zimskim temperaturama u stratosferi nad Antarktikom, jer niske temperature uzrokuju oštećenje ozona, pojasnio je Braathen.

WMO i UN-ov program za okoliš (UNEP) objavili su da će se ozonski omotač do 2049. godine vratiti u stanje iz 80.-tih godina 20. stoljeća nad najvećim dijelom Europe, Sjeverne Amerike, Azije, Australije, Latinske Amerike i Afrike. No, na Antarktiku će proces oporavka trajati do 2065. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene