Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kostur star 26 milijuna godina

Ovo je divovski pingvin od 1,3 metra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 35 godina znanstvenici su uspjeli složiti kostur divovskog pingvina starog 26 milijuna godina.

Novozelandski i američki znanstvenici prvi su puta rekonstruirali fosil kostura divovskog pingvina, Kairukua, koji je otkrio njihova duga krila, vitku građu i kljun poput koplja. U istraživanju objavljenom u magazinu Journal of Vertebrate Paleontology stoji da je fosil velik 1,3 metra te da mu je oblik glave drugačiji od bilo kojeg drugog poznatog pingvina, živućeg ili izumrlog.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naložena obdukcija Bizaran slučaj u Beogradu: U stanu pronađen kostur, stanara nitko nije vidio tri godine Slika nije dostupna Duži od 10 metara U Srbiji pronađen novi kostur mamuta

>> Pingvin ga napao i srušio na pod

Prve kosti pingvina Kairuku pronađene su prije 35 godina na Novom Zelandu, a pronašao ih je profesor geologije Ewan Fordyce. 'Ovo je prilično uzbudljivo, od tri ključna dijela dobili smo prilično pouzdanu konstruckiju veličine njegovog tijela', rekao je Fordyce. Objasnio je da je pingvinu veličina tijela omogućavala plivanje na velike udaljenosti, a oblik kljuna za hvatanje brzog plijena.

Pingvin Kairuku viši je za oko 30 centimetara od najvišeg pingvina iz današnjeg vremena, kraljevskog pingvina. Kairuku je težio oko 60 kilograma, za pola težine više od kraljevskog pingvina. Izumiranje divovskog pingvina znanstvenici vide u nekoliko mogućih uzroka: klimatskim promjenama, pojavi novih predatora ili veće konkurencije za hranom, poput tuljana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene