Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularno

Ovako izgleda kada T-stanica ubije stanicu raka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte nevjerojatan video bitke između stanice raka i specijalne imunološke T-stanice. Taj se proces odvija u tijelu oboljelih od raka a vi sada možete vidjeti kako je T-stanica pobijedila stanicu raka.

Znanstvenici Centra za rak Abramson na Sveučilištu u Pennsylvaniji 20 su godina usavršavajući metodu kojom se iz krvi pacijenata oboljelih od kronične limfocitne leukemije uzimaju bijele krvne stanice, tj. specijalne imunološke stanice poznatije pod nazivom T-stanice, koje se potom genetski modificiraju i injiciraju natrag u pacijenta. T-stanice su toliko efikasne u pronalaženju i usmrćivanju stanica raka da su ih znanstvenici prozvali - serijski ubojice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

T-stanice podliježu diferencijaciji kako bi se borile sa stanicama raka ili virusima i umrle u tom procesu. Neko od njih prežive i postaju memorijske stanice koje će ubuduće osigurati bržu i jaču imuno reakciju kada organizam dođe u kontakt s istim patogenom.

Video koji je snimio Alex Ritter, znanstvenik sa Instituta za medicinska istraživanja na Sveučilištu u Cambridgeu, brži je od realnog vremena čak 92 puta. Ritter i njegov tim u laboratoriju Gillian Griffiths pokušavaju otkriti kako unaprijediti prirodnu sposobnost ljudskog tijela da zaustavi rak prije nego uopće nastane. 

'Stanice imunološkog sustava štite tijelo od patogena. Ako su stanice u našem tijelu inficirane virusom ili postanu kancerogene, imunološke stanice ih identificiraju i uništavaju.  Citotoksične T-stanice su vrlo precizni i efikasni ubojice. Mogu uništiti inficirane ili kancerogene stanice bez da naude zdravim stanicama koje ih okružuju. Shvaćajući na kojm principu rade možemo pronači način kako ih kontrolirati i to će nam omogućiti da poboljšamo terapije liječenja', priopćeno je iz laboratorija Gillian Griffiths.

Video snimka je napravljena uz pomoć Olympusovog mikroskopa i Andor Revolution rotirajućeg disk sistema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene