Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goruće pitanje

Otrovi iz 'e-otpada' opasni za mozak i živce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje u razvoju suočavaju se sa sve većom opasnošću za okoliš i zdravlje zbog povećanja elektroničkog otpada koji se ne prikuplja i ne reciklira, upozorava u svom izvješću UN-ov program za okoliš.

Agencija Ujedinjenih naroda također upozorava da se tzv. e-otpad u tim zemljama često reciklira u uvjetima koji su opasni za radnike jer proces reciklaže provode sumnjivi operateri. Prodaja elektronike u sljedećih će deset godina vrtoglavo rasti, posebice u brzo rastućim gospodarstvima Kine i Indije, ističe UNEP. 'Upravljanje otpadom nije samo postalo važno, postalo je iznimno hitno i goruće pitanje', objasnio je izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner.

Pročitajte i ovo Šetnja Osijekom nakon požara Situacija pod nadzorom FOTO Pogledajte kako se Osječani štite nakon golemog požara Oblak dima iznad Osijeka Formaldehid, benzen, dioksini... Županijski NZJZ objavio rezultate mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, Brijestu i Antunovcu: "Utvrđena je prisutnost većeg broja toksičnih i nadražujućih spojeva"

Stručnjaci zvone na uzbunu jer izlaganje toksičnim kemikalijama iz e-otpada, uključujući olovo, kadmij, živu, krom i polibrominirane bifenile, može ozbiljno oštetiti mozak i živčani sustav, utjecati na bubrege i jetru te uzrokovati deformacije pri rođenju. Izvješćem je bilo obuhvaćeno 11 zemalja u razvoju koje ne mogu zbrinjavati zastarjele i odbačene kompjutore, pisače, kamere, frižidere, televizore, mobilne telefone, igračke i MP3-ove. Kina, primjerice, godišnje proizvede oko 2,3 milijuna tona e-otpada, a u cijelom svijetu taj je iznos oko 40 milijuna tona. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene