Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otočje Galapagos u opasnosti zbog turista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi objavili su da je otočje Galapagos, koje pripada latinskoameričkoj državi Ekvador, u opasnosti zbog turističkog buma i useljavanja koji prijete opstanku divovskih kornjača s tog arhipelaga.

"Prijete im druge vrste, rastući turizam i imigracija", upozorio je UNESCO-ov odbor za svjetsku baštinu.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Vulkansko otočje smješteno tisuću kilometara zapadno od ekvadorske obale, mjesto je koje je britanskog znanstvenika Charlesa Darwina nadahnuo za njegovu teoriju evolucije.

Ekvadorska ministrica vanjskih poslova Maria Espinosa izjavila je da će priopćenje UNESCO-ova odbora "pomoći vladinim naporima da riješi složene probleme Galapagosa".

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa u travnju je proglasio opasnost za otočje i nametnuo stroža ograničenja za useljavanje te privremeno obustavio izdavanje turističkih dozvola.

Turistički bum na otočju privukao je tisuće radnika iz siromašnih dijelova Ekvadora što je potaknulo gradnju turističkih objekata i uplovljavanje velikih kruzera.

Otočje Galapagos, poznato po istoimenim divovskim kornjačama, od 1979. godine je pod zaštitom UNESCO-a kao područje s izuzetno bogatim i egzotičnim biljnim i životinjskim svijetom. Među zaštićenim je i plavonoga ptica iz porodice pelikana, lat. naziva sula nebouxii, ili engl. blue-footed booby.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene