Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neometano se širi Afrikom?

Otkrivena nova mutacija virusa HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova vrsta virusa koja uzrokuje AIDS, a koja se potpuno razlikuje od tri do sada poznata virusa HIV-a, pronađena je u tijelu 62-godišnjakinje iz Kameruna. Prema tvrdnjama znanstvenika novootkriveni virus blisko je povezan s onim koji je nedavno pronađen u tijelu gorila, objavljeno je u današnjem izdanju znanstvenog časopisa Nature Medicine.

'Pozorno treba pratiti moguć razvoj novih vrsta HIV-a, posebno na području zapadne i središnje Afrike', upozoravaju znanstvenici koji rade na istraživanju, a koje predvodi ugledni francuski sveučilišni profesor Jean-Christophe Plantier.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ambiciozno, ali izvedivo ODLIČNA VIJEST Do 2030. je moguće iskorijeniti ovu smrtonosnu bolest? Slika nije dostupna Pronađen lijek za HIV? Izliječena HIV beba nada za 600 tisuća djece koliko ih godišnje umire

Tri do sada poznata virusa HIV-a koji se mogu pronaći na ljudima povezana su sa sličnim virusima koji se mogu naći u čimpanzama. Znanstvenici su skloni teoriji da je novootkriveni virus prešao s gorila na ljude, iako ne odbacuju ni teoriju da je prvotno mogao biti razvijen u čimpanzama, s kojih je prešao na gorile, pa onda i na ljude.

>> U Hrvatskoj 550 osoba zaraženo HIV-om

62-godišnjoj Kamerunki HIV je otkriven 2004., nedugo nakon što je iz Afrike preselila u Pariz. Do tada je živjela u blizini glavnog kamerunskog grada Younde, no tvrdila je da nije imala kontakata s primatima te kako nije jela meso divljih životinja iz tropskih zemalja.

Pacijentica za sada ne pokazuje znakove AIDS-a, no i dalje je nositeljica virusa HIV-a. Znanstvenici smatraju kako nova vrsta virusa možda već neko vrijeme neprimijećeno cirkulira u Kamerunu, no postoji bojazan i da se proširio u druge zemlje jer se vrlo brzo prilagođava ljudskim stanicama.

Bojite li se da se mutirani AIDS ne proširi po cijeloj planeti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene