Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobio gotovo sve na Zemlji

Otkrili krater od asteroida promjera 500 km

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako je prije četvrt milijuna godina Zemlju pogodio asteroid širine čak 50 kilometara.

Dosad se vjerovalo kako je najveći krater od udara asteroida onaj u Meksiku - Chicxulub, koji je 170 kilometara širok i koji se nalazi pod morem sjeverno od poluotoka Yucatan.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Youtube screenshot 2002 AJ129 Nova potencijalna opasnost: Asteorid veličine Burj Khalife približava se Zemlji

Izgleda to to više nije tako, jer je 2006. godine NASA-in gravitacijski i potpovršinski radar otkrio krater promjera 500 kilometara skriven oko dva kilometra pod antarktičkim ledom. Taj je krater, prema procjenama stručnjaka iz NASA-e, vjerojatno napravio asteroid širine 50 kilometara, a mjerenja su pokazala da je nastao prije oko 250 milijuna godina, perioda u kojem je gotovo sav život na Zemlji nestao, prenosi Daily Galaxy.

Njegova veličina i pozicija, u predjelu Wilkes Land na istoku Antarktike i južno od Australije, isto tako sugerira da je možda taj asteroid pokrenuo raspadanje superkontinenta Gondwane, kreirajući tektonski procjep, koji je Australiju pogurao prema sjeveru.

'Udar u Wilkes Landu daleko je veći od onoga koji je istrijebio dinosaure i u to vrijeme je vjerojatno imao kataklizmičke posljedice', zaključio je Ralph von Frese, profesor geoloških znanosti na državnom sveučilištu Ohio u SAD-u.

On je, zajedno istraživačem Laramijem Pottsom vodio tim koji je otkrio krater, a svoja su istraživanja predstavili na znanstvenom mitingu u Baltimoreu. Ono što ih je dovelo do otkrića bila je snimka satelita koja je pokazala nakupinu materijala Zemljinog omotača, promjera preko 300 kilometara, koji je izronio sve do površine ispod leda. Iz iskustva proučavanja brojnih kratera, Frese je znao da materijal Zemljinog omotača na površini, znači i mjesto udara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene