Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji višestanični organizam?

Otkriven organizam koji živi već 50.000 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su na Havajima otkrili populaciju mahovine koja se već 50.000 godina sama iznova i iznova klonira te je danas vjerojatno najstariji višestanični organizam na Zemlji.

Iako se ova mahovina nalazi na mnogim područijma sjeverne polutke, čini se da se samo na Havajima razmnožava kloniranjem. Znanstvenici su utvrdili da sve populacije mahovina ondje dijele rijedak genetski marker. To je dokaz za potječu od iste početne biljke koja je ondje stigla u obliku spora, nošene vjetrom, prije nekoliko desetaka tisuća godina, piše National Geographic.

Pročitajte i ovo Otok Kauai na Havajima Što to on gradi? Golemi tajni građevinski projekt iza zida: "Ima podzemno sklonište i otvor za bijeg! Ovakvo nešto radi samo vojska" Avion sletio u ocean vojna baza na Havajima VIDEO Avion promašio pistu i sletio u ocean, tamo je i okupljalište morskih pasa: "Bilo je nevjerojatno!"

Sphagnum palustre je jednospolna pa se ne može spolno razmnožavati. 'Možete očekivati da jedna izvorna biljka ima ovo rijetko svojstvo. Međutim, nije vjerojatno da bi ga moglo imati više biljaka'objasnio je suautor studije Eric Karlin.

Fosilizirani ostaci Sphagnum palustre pronađeni su u tresetu starom oko 23.900 godina. Upravo zbog toga znanstvenici su utvrdili da mahovina nastanjuje Havaje najmanje toliko dugo, a možda i duže.

Kako bi provjerili ove procjene, obavili su kompleksnu analizu raznolikosti sadašnje populacije i brzinu mutacije te su procijenili da je različitim dijelovima populacije trebalo oko 50.000 godina da se razviju u današnje varijante, piše National Geographic.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene