Obavijesti Video Pretražite Navigacija
General Motors uvodi novitete

Raskol zbog GPS-a: Ugrožava li privatnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Motors u sve svoje nove modele ugrađuje Onstar sustav čija je uloga pomoć policiji u otkrivanju lokacije ukradenog automobila.

GPS uređaj koji je dočekan sa apsolutnim odobravanjem vozača, sada je postao predmet neviđenog raskola među Amerikancima. Naime, ovaj sustav bilježi sve navike vozača, od brzine, prijeđenih kilometara i same lokacije automobila, a bez obzira na eventualnu želju vozača o prekidu skupljanja informacija, ovaj sustav nastavlja prikupljati sve navedene informacije. Premda se iz GM-a oglušuju na upite vozača o svojoj privatnosti, pravdajući se opravdanosti sustava, cijela je priča otišla stepenicu više.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal ZNALI I IGNORIRALI Šefovi policije godinama vozili auto ukraden u Italiji Slika nije dostupna O moj Bože! VIDEO i FOTO Predstavili automobil s 'onog' svijeta

Američki senator Chuck Schumer poslao je oštro upozorenje Vladi da novi sustav itekako ugrožava privatnost i da se treba stati na kraj ovom nevjerovatnom napadu na svakog vozača.

Dok se čeka mišljenje Vlade o spomenutom sustavu, trenutno su jedini dobitnici osiguravajuće kuće i slične institucije koje imaju uvid u sve vozačke navike, a samim time procjene o rizičnim vozačima za njih postaju jednostavan zadatak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene