Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog tehničkih problema

Odgođeno Endeavourovo posljednje putovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici američke svemirske agencije NASA odgodili su planirano lansiranje raketoplana Endeavour za najmanje 48 sati, nakon što je posada identificirala problem s grijačima povezanim s pomoćnim agregatom 'shuttlea'.

NASA je na posljednje lansiranje raketoplana Endeavour pozvala 118 VIP gostiju, uključujući predsjednika Baracka Obamu s obitelji, a agencija je objavila da očekuje i više od 700.000 gledatelja na raznim lokacijama oko Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Odlukom o odgodi lansiranja raketoplana, odgođen je i jedan očekivani emotivni trenutak za američku javnost - prvo pojavljivanje na javnom događaju kongresnice Gabrielle Giffords, koja je prostrijeljena kroz glavu 8. siječnja u Tucsonu u Arizoni, kada je naoružani napadač ubio šest osoba na njezinom susretu s biračima.

Suprug kongresnice Giffords, NASA-in astronaut Mark Kelly, zapovjednik je šesteročlane posade Endeavoura. Giffords je u četvrtak iz rehabilitacijskog centra u Houstonu, u Teksasu, stigla u Cape Canaveral.

Pročitajte i ovo Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!" Slika nije dostupna Robotizirani raketoplan X37B VIDEO: Misteriozna letjelica opet u orbiti

Prvi put lansiran 7. svibnja 1992. godine

Posadu raketoplana Endeavour na misiji STS-134 trebali su činiti zapovjednik Mark Kelly, pilot Gregory Johnson i specijalisti misije Michael Fincke, Greg Chamitoff Andrew Feustel i Roberto Vittori, astronaut Europske svemirske agencije.

Tijekom 14-dnevne misije, Endeavour i njegova posada trebaju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene kao što su tamna materija, antimaterija i slični.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. godine a do danas je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri čemu je 4.429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166, 003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i 10 puta na ISS. Nakon posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat će muzejski izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu.

Program 'space shuttle' trebao bi završiti s misijom STS-135 u lipnju ove godine, na posljednjem letu raketoplana Atlantis. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene