Obavijesti Video Pretražite Navigacija
24 kilometara u sekundi

Odbjegla zvijezda juri svemirom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masivna zvijezda udaljava se od svog dosadašnjeg pratioca i pluta kroz svemirsku prašinu. Rezultat toga je prekrasni žuti luk koji je snimila Nasina sonda WISE.

Zvijezda Zeta Ophiuchi je ogromna, s masom 20 puta većom od našeg Sunca. Na fotografiji koju donosimo, spomenuta zvijezda se vidi kao plava točka u centru žutog luka.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Karlovčani u problemima Radovi na obnovi građanima su oštetili kuće i zamutili vodu za piće: ''Za oštećenja u Zvijezdi odgovarat će izvođač''

>> Znanstvenik s Harvarda: Ipak smo sami!

Zeta Ophiuchi je jednom kružila oko još veće zvijezde. No kada je ta zvijezda eksplodirala u supernovu, Zeta Ophiuchi je ispaljena kao metak. Sada putuje brzinom od 24 kilometara u sekundi.

Kako zvijezda putuje svemirom, tako izaziva moćne vjetrove koji ispred nje guraju plin i prašinu ispred sebe što stvara impresivni luk vidljiv na fotografiji. Ovaj luk je vidljiv samo na infracrvenim snimkama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene