Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obaranje rekorda najduljeg boravka žene u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Atlantis u petak je uspješno lansiran iz Svemirskog centra J.F. Kennedy na Floridi u prvu ovogodišnju misiju iz programa "space shuttle".

Lansiranje misije STS-117, 21. leta "space shuttlea" prema ISS-u, započeto prema planu u 19:38 minuta po istočnoameričkom vremenu (EST), proteklo je bez ikakvih teškoća i Atlantis je nakon 10 minuta leta bio u orbiti iznad Zemlje. 

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Njemački parlament Iznenađenje u Berlinu Njemački parlament donio zbunjujuću odluku: Ukrajini neće slati moćno oružje

Trećeg dana leta, u nedjelju oko 15:36 EST, Atlantis bi trebao pristati uz dok ISS-a na koji će dopremiti segmente za dogradnju stanice, akumulatore i još jedan par solarnih panela koji će pojačati kapacitete za napajanje ISS-a električnom energijom.

Misijom Atlantisa zapovijeda Rick Struckow, a pilot je Lee
Archambault.

Među sedmočlanom posadom je i inženjer leta Clayton Anderson, koji će u posadi ISS-a zamijeniti svoju američku kolegicu Sunitu Willams, a ona će se poslije šest mjeseci provedenih u svemiru vratiti s Atlantisom na Zemlju.

Pored Willams, posadu 15. ekspedicije ISS-a čine dvojica ruskih kozmonauta, zapovjednik Fjodor Jurčihin i inženjer leta Oleg Kotov.

Početak ugradnje i aktiviranja solarnih panela predviđen je za
ponedjeljak, pri čemu će se korisititi robotske ruke sa ISS-a i
Atlantisa i tri svemirske šetnje astronauta.

Odvajanje Atlantisa od svemirske stanice planirano je za nedjelju 17. lipnja, dan nakon što Sunita Williams postavi rekord najduljeg boravka žene u svemiru. 

Rekord koji iznosi 188 dana i četiri sata, trenutačno drži astronautkinja NASA-e Shannon Lucid.

Današnjem lansiranju Atlantisa prethodila je tromjesečna odgoda, nakon što je u ožujku oluja zahvatila lansirnu rampu s raketoplanom spremnim za let, a tuča veličine loptica za golf načinila brojna udubljenja na zaštitnoj pjeni spremika za gorivo i jednom od krila letjelice. 

Popravak je trajao tri mjecesa, a zbog bijelih zakrpa na crvenkastoj površini, danas je izgledalo kao da divovski spremnik Atlantisa ima vodene kozice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene