Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recept za katastrofe

Imamo novi, točniji kalkulator za kataklizme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste se pitali kakve bi posljedice po Zemlju imao udar asteroida promjera nekoliko kilometara, britanski znanstvenici nude odgovor. Radi se o poboljšanom kalkulatoru za procjenu posljedica pada asteroida na Zemlju.

Znanstvenici sa sveučilišta Purdue i Imperial Collegea u Londonu, poboljšali su već postojeći program, koji je kad se pojavio na internetu, postao pravi hit, kako u znanstvenoj zajednici, tako i u javnosti. Štoviše, mnoge svjetske vladine organizacije, taj su kalkulator preporučale kao edukacijski alat, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Štakori spasioci - 2 Prirodno nadareni Psi tragači dobivaju konkurenciju u spašavanju ljudi: Maleni su, brzo se kreću i imaju izvrstan njuh

>> Otkriven novi za Zemlju opasan asteroid

Ono što u poboljšanoj verziji kalkulatora Impact: Earth! korisnik radi, jest to da unosi detalje oko hipotetskog 'uljeza iz svemira', koji udara u Zemlju. Unose se podaci poput gustoće i promjera, a ono što kalkulator daje kao rezultat, jest razmjer katastrofe nakon udara, veličinu kratera i tsunamija. Novi program isto tako je i više vizualno nastrojen i generalno jednostavniji za korisnike.

Rezultati i na Google Earthu

'Morali smo ga unaprijediti, jer se i naše znanje povećalo', objasnio je dr. Gareth Collins sa Imperial Collegea. 'Jedan od najvećih zahtjeva korisnika bila je mogućnost predviđanja tsunamija', dodao je. Program je namijenjen globalnoj populaciji, jer je udar neizbježna životna činjenica na našoj planeti i doslovce bi svi trebali biti zainteresirani za to', istaknuo je kreator kalkulatora, profesor Jay Melosh sa sveučilišta Purdue.

'Bilo je velikih udara u prošlosti, a bit će ih i u budućnosti. Program na našim stranicama nudi odgovore na pitanja što se događa nakon jednog takvog udara', rekao je Melosh. Novi kalkulator podržava server sveučilišta Purdue, dok Imperial College još uvijek drži staru verziju, ali oni trenutno testiraju i verziju alata, koji bi korisnicima dopustio da efekte udara vide na Google Earthu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene