Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

2,36 bilijuna TeV-a

Novi rekord: Snimljen sudar 10 trilijuna protona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz CERN-ovog kompleksa mogao se opet čut gromoglasan pljesak i izljev oduševljenja, jer je Veliki hadronski sudarač, snimio sudar podatomskih čestica i najveću količinu energije ikad zabilježenu uređajem napravljenim čovjekovom rukom.

Među najglasnijima u erupciji oduševljenja bili su Kanađani, koji su dizajnirali, napravili i ugradili ATLAS detektor u LHC, a ovim je otvorena i nova era otkrića o tome kako funkcionira svemir, piše portal Science Daily. 'To je pomak na koji smo toliko dugo čekali', rekao je ushićeno Rob McPherson, glasnogovornik i šef kanadskog tima znanstvenika u CERN-u. 'LHC je začet prije 20 godina, a današnji uspjeh predstavlja početak nove ere u našem shvaćanju kako funkcionira svemir', zaključio je McPherson.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Slika nije dostupna Radi punim pogonom Znanstvenici aktivirali snopove protona u LHC-u

>> Znanstvenici aktivirali snopove protona u LHC-u

ATLAS detektor je zabilježio sudar čak više 10 milijardi protona po zraci, pri ukupnoj energiji od 2,36 trilijuna elektronvolta, ili TeV-a. Sudar zraka događa se pri brzini , koja je gotovo na granici brzine svjetlosti, a sudar se odvija u detektorskoj komori veličine jedne katedrale. Ono što detektori rade, jest da proučavaju ostatke čestica, koje ostaju nakon sudara dviju zraka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene