Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije autentično

Novi dokaz da je Torinsko platno lažno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi sa sveučilišta Hebrew University pronašli su ostatke platna u koje je bio zamotan pokojnik iz vremena kada se pretpostavlja da je živio i Isus Krist.

Analiza platna, pronađenog na groblju nedaleko od Jeruzalema, pokazala je da se materijal bitno razlikuje od Torinskog platna u koje je navodno bio umotan sam Mesija te su zaključili kako Torinsko platno nije iz vremena Krista. Platno je, za razliku od Torinskog, vrlo jednostavnog tkanja i pretpostavlja se da je takvo tkanje bilo rašireno u vrijeme Krista. Inače, već ranije ispitivanjem radioaktivnim ugljikom kako bi se odredilo vrijeme nastanka, znanstvenici tvrde da su dokazali da je Torinsko platno nastalo u srednjem vijeku, a ne u Isusovo doba. Ovaj nalaz, vjeruju znanstvenici, još je jedna potvrda tome. Podsjetimo, vjeruje se da je u Torinsko platno bio umotan Isus Krist nakon raspeća te da su obrisi muškog lica na njemu obrisi lica Krista. Platno se čuva u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu, a cijeli je niz znanstvenika već iznio teorije o nastanku platna. Neke od njih, poput testa radioaktivnim ugljikom, pokazuju da platno nije autentično. 

Pročitajte i ovo Vedran Novokmet, direktor Ukopa d.o.o. Plaćeni prijevoz Neke pokojnike iz Osijeka voze u Zagreb: Nema kremiranja dok se ne popravi kvar na dimnjaku Slika nije dostupna Život suvremenika Otkrića koja bacaju novo svjetlo na život u Isusovo doba

Analiza novopronađenog platna donijela je još jedno otkriće. Čini se da su Židovi onog doba tijelo pokojnika umatali u dvije tkanine, jednu kao pokrov za tijelo, a drugu za glavu. Pretpostavlja se da se to radilo kako bi, u slučaju da osoba zapravo nije mrtva, mogla maknuti pokrov s glave i dozvati pomoć. Takvi su slučajevi, inače, dokumentirani u starim zapisima, stoga je bio običaj da se nakon tri dana provjeri grob.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene