Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nizozemci testiraju univerzalne naočale za siromašnu djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski znanstvenici pokreću u Indiji ispitivanje univerzalnih naočala namijenjenih siromašnoj djeci u zemljama u razvoju.

Stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Amsterdamu godinama su radili na U-naočalama, koje imaju okvir pogodan za sve i stakla koja se mogu vrlo lako ručno prilagoditi za one koji pate od umjerene kratkovidnosti i dalekovidnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Tvrde da su naočale pogodne za 90 posto onih kojima su potrebne.

"Zapravo, to je jedna vrsta konačnog rješenja", rekao je voditelj projekta Sjoerd Hannema prije odlaska u Indiju gdje će se naočale testirati u bolnicama od srpnja do rujna.

Ako "prođu" testove, naočale bi se proizvodile u tvornicama u zemljama u razvoju pa bi bile razmjerno jeftine. Znanstvenici se nadaju da bi masovna proizvodnja mogla početi u roku od godine dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene