Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na pametne telefone

Niti iPhone neće biti siguran od malwarea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri i cyber napadači sve se više okreću pametnim telefonima, a na udaru će se naći i korisnici iPhonea

Posljednja istraživanja oko sigurnosti pametnih telefona ukazala su na veliku ranjivost uređaja koji rade na operativnom sustavu Android te se, prema rezultatima istraživanja kompanije Bit9, na prvih dvanaest mjesta na ljestvici najranjivijih telefona nalaze upravo smartphone uređaji koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sustavu.

Na opasnost mobilnog malwarea ukazale su i brojne sigurnosne kompanije koje su u svojim izvještajima upozorile na porast malwarea na Androidu od čak 472 posto.

Razlog za to jest ponajviše otvorenost ovog operativnog sustava pa na stranici The Next Web kažu da je developerima potreban samo račun i licenca za objavljivanje aplikacija na Android Marketu, tako da skoro pa svatko može objavljivati 'potencijalno opasne aplikacije' na Marketu.

S druge strane, Apple je poznat po zatvorenosti i 'totalnoj kontroli' svog App Storea zbog čega do sada njegovi korisnici nisu imali velikih problema s malwareom – no, to ne znači da u budućnosti i neće.

Naime, sigurnosni istraživač Charlie Miller već je dokazao da je maliciozne aplikacije moguće uploadati u App Store te bi hakeri putem njih mogli uništiti ili ukrasti podatke, odnosno slati SMS poruke bez znanja vlasnika telefona, a istog je mišljenja i sigurnosni stručnjak Bruce Schneier koji kaže da, usprkos strogim pravilima u App Storeu, Appleovi uređaji neće biti sigurniji u odnosu na konkurente.

S obzirom na to da sve veći broj ljudi svoje obične telefone mijenja smartphone uređajima te da ćemo ih u budućnosti sve više koristiti kao elektroničke novčanike i za e-bankarstvo (dio korisnika već sada koristi za ove usluge), pametni telefoni postat će 'primarna platforma za napade cyber kriminalaca tijekom sljedećih godina'. Iako će Android i dalje biti najviše na udaru, Schneier smatra da na napade neće biti imuni niti korisnici Appleova telefona.

Na The Next Webu upozoravaju da, iako Apple može kontrolirati aplikacije u App Storeu, do problema može doći prilikom korištenja servisa koji nisu povezani s Appleovom online trgovinom aplikacija, što u ovoj kompaniji ipak neće moći spriječiti.

Iako mnogi smatraju da sigurnosne kompanije pretjeruju s pričama o ranjivosti pametnih telefona – zato što nam žele prodati svoj sigurnosni softver, smartphonei sigurno postaju sve veći mamac za hakere i cyber kriminalce te u budućnosti možemo očekivati sve veći broj napada, pri čemu će biti ugrožene sve mobilne platforme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene