Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poslušajte kako su glas 'i' izgovarali neandertalci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neandertalci su progovorili prvi put nakon 30.000 godina uz pomoć znanstvenika koji su simulirali njihove glasove koristeći se nađenim fosilnim ostacima i računalnim sintetizatorom.

Robert McCarthy, antropolog s floridskog sveučilišta Boca Raton, koristio se novim rekonstrukcijama glasovnog aparata neandertalaca kako bi simulirao kako su oni zvučali, izvijestio je NewScientist.com u srijedu, a prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Glasački listići Mala škola izbora (Ne)važeći glasački listići: Što sve nije dopušteno napraviti tijekom glasanja? Ilustracija Mala škola izbora Znate li gdje i kako glasati?

Zaključak je da su neandertalci govorili, ali pritom su zvučali dosta drugačije od modernih ljudi. Naime, nisu koristili duge samoglasnike koji u mnogim slučajevima u suvremenim jezicima upućuju na razliku u značenju istovjetnih riječi.

>> Kako su se glasali neandertalci poslušajte ovdje

Oblikujući glasove koje je proizvodio grkljan neandertalaca, McCarthyjev tim je pomoću računala izveo neandertalski izgovor glasa "i".

U hrvatskom jeziku bi to, primjerice, značilo da bi se uslijed nedostatka takvog "i" neandertalci vjerojatno loše snalazili u ikavskom narječju gdje bi teško uspjeli ženi reći da je lijepa (lipa, s dugim naglaskom na i) ) nego bi uporno tvrdili da je drvo (lipa, s kratkim i). Ako se ovaj primjer primijeni na ostale samoglasnike, to bi značilo da u hrvatskom jeziku ne bi uspijevali napraviti razliku govornu razliku između luka kao povrća i luka kao dijela krivulje.

McCarthy koji svoju rekonstrukciju temelji na 50.000 godina starom fosilu iz Francuske želi u budućnosti simulirati cijelu neandertalsku rečenicu.

Neandertalac je pračovjek, odnosno čovjekov predak koji je živio prije 350.000 godina u Europi i dijelu Azije. Jedan od poznatijih je tzv. krapinski pračovjek ili krapinski neandertalac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene