Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Najveće postignuće Stevea Jobsa

Natjerao nas je da plaćamo sadržaj s interneta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jobs se uvijek zalagao da korisnici dobiju kvalitetan sadržaj na što jednostavniji način te da taj sadržaj i plate

Nakon što je Steve Jobs najavio odlazak s mjesta izvršnog predsjednika Applea brojni svjetski portali raspisali su se o njegovom životu, radu u Appleu i svim brojnim postignućima koje je ostavio iza sebe – još od računala u 80-ima pa do iPoda, iPhonea, iPada i drugih 'magičnih' proizvoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovoga se u Appleu boje! Evo što može dovesti do uništenja Applea! Slika nije dostupna iCrime Lopovi obožavaju Appleove proizvode!

No, kako smatra Charles Arthus u kolumni u The Guardianu, najveće postignuće koje Jobs ostavlja iza sebe puno je veće od samog hardvera te je on najzaslužniji što su korisnici ponovno počeli plaćati sadržaj kojeg skidaju s interneta.

On kaže kako se Steve Jobs uvijek zalagao da korisnici dobiju odličan sadržaj na što jednostavniji način te da ga pri tome moraju platiti, u čemu je uspio sa svojim iTunesom i App Storeom. Iako su do predstavljanja iTunesa prije deset godina postojali neki legalni glazbeni servisi, oni nisu bili toliko popularni niti su imali velik broj korisnika, a u modi su bili servisi poput Napstera i LimeWirea putem kojih se glazba skidala 'besplatno'.

Tada se, kaže Arthus – 'dogodio Steve Jobs' – prvo je predstavio iPod, a nakon toga i iTunes. U The Guardianu naročito hvale Jobseove pregovaračke vještine koje je iskoristio da bi diskografe nagovorio 'da se otvore prema novim načinima distribucije sadržaja' i da potpišu ugovore s Appleom koji će putem iTunesa prodavati njihove pjesme za čiju će prodaju uzimati naknadu.

Zanimljivo je da velike diskografske kuće tada nisu htjele potpisati ugovor s velikim kompanijama poput Microsofta, već su pristale na suradnju s Appleom koji je tada bio 'mala kompanija s malim udjelom na tržištu osobnih računala'.

Računali su da bi Apple mogao prodavati oko milijun pjesama godišnje, a na iTunesu prvi je milijun prodan u samo tjedan dana, što je pokazalo da je Jobs bio u pravu kada je vjerovao da su ljudi željni ovakvog načina distribucije glazbe.

U The Guardianu podsjećaju da je Apple od tada proširio svoj biznis digitalnog downloada pa prodaje i filmove, serije, knjige i, naravno, aplikacije te kako do prije pet godina nije bilo moguće nagovoriti mobilne operatere da dopuste direktan download aplikacija na mobilne telefone (jer ih na taj način zaobilazi profit od prodaje), a da je Jobs i to promijenio.

Tako je on prvi prepoznao važnost vezivanja platforme (iOS) s pripadajućom online trgovinom aplikacija pa je putem App Storea korisnicima omogućio da na jednom mjestu nađu sve aplikacije koje su im potrebne, odmah ih plate, downloadaju i počnu koristiti nakon samo par dodira po ekranu.

Brojni su korisnici telefona do tada aplikacije skidali ilegalno s interneta, a nakon App Storea to se promijenilo pa danas milijuni korisnika plaćaju aplikacije koje skinu s Appleove trgovine ili Google Marketa, Windows Marketplacea i drugih online trgovina za aplikacije.

Neki IT analitičari smatraju da će, iako se povukao s mjesta izvršnog predsjednika, Jobsov utjecaj u Appleu i dalje biti jako velik te da još mora 'odraditi' svoj posljednji veliki projekt – iTV, odnosno Appleov televizor o kojem se sve više piše po mreži.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene