Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

Naša galaksija ima 'problem s mjehurima'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva kolosalna visokoenergetska radioaktivna mjehura šire se iz središta naše galaksije, pokazala je nova analiza snimaka NASA-inog svemirskog teleskopa Fermi, koji svemir snima pomoću gama zraka.

Podaci prikupljani punih 19 mjeseci pokazuju dva mjehura duga 25.000 svjetlosnih godina, koja čine gama i x-zrake. Mjehuri su pozicionirani i šire se iznad i ispod Mliječne staze, čiji je promjer 100.000 svjetlosnih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragovi prošlosti Na tragu novih spoznaja Slika nije dostupna Zapanjujuće otkriće Tragovi antimaterije pronađeni u munjama

>> VIDEO: Prsten B na Saturnu ponaša se kao galaksija

'Zapravo mi ne razumijemo u potpunosti porijeklo tih mjehura', istaknuo je Doug Finkbeiner sa sveučilišta Harvard, prenosi Wired. Znanstvenici zasad vjeruju kako je glavni krivac za nastanak mjehura supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije, a to su objavili i u studiji, koju je prenio The Astrophysical Journal.

Planck i eROSITA traže izvor

Ta crna rupa ima masu oko 4 milijuna puta veću od one našeg Sunca, a sposobna je otpustiti strahovite količine energije, kad okolna materija pada u nju. 'Drugi mogući izvor tog dramatičnog širenja energije može biti i snažan zvjezdani izboj u središtu galaksije', rekao je Finkbeiner. Primjeri takvog zvjezdanog izboja su supernove.

Što god da 'napuhava' te mjehure iz središta Mliječne staze, znanstvenici vjeruju kako će novi instrumenti, poput svemirske letjelice Planck te eROSITA teleskopa, otkriti uzrok.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene