Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak fenomen

Napokon snimljeni 'vilenjaci' na rubu svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi puta kamera je zabilježila rijedak prirodni fenomen u gornjoj Zemljinoj atmosferi. Znanstvenici ga zovu - 'vilenjak' (sprite).

Radi se o udarima munja, koje se bitno razlikuju od onih na koje smo navikli, kako oblikom, tako i vremenskim trajanjem, prenosi physorg.com.

Pročitajte i ovo Trostruko Sunce na nebu (Foto: Screenhot Twitter/CGTN) Rijedak prirodni fenomen Kao da su u Star Warsu: Trostruko Sunce na nebu iznenadilo stanovnike Slika nije dostupna 'VRATA' U PODZEMNI SVIJET Otkriven razlog nastanka fenomena iz Sibira koji plaši lokalce

Te prije nekih 30 godina prvi put su ih na velikim visinama primijetili piloti zrakoplova, koji su se bojali za svoje poslove pa su šutjeli o viđenim 'vilenjacima' na rubu svemira.

Te munje u trenutku kad se događaju zapravo više podsjećaju na nebesku meduzu, nego na klasičnu munju. Neke teorije tvrde kako su ti 'vilenjaci' rezultat interakcije između oblaka i više atmosfere, na način da oblaci kad ostanu bez pozitivnog naboja i kad se nabije polje negativnog elektriciteta do određene granice, dolazi do oslobađanja tih neobičnih munja iz gornjeg dijela atmosfere.

Sada su istraživači u lovu na 'vilenjake', koristeći specijalne kamere, po prvi puta uspjeli snimiti jednog od njih, a mi vam prenosimo i video u kojem možete vidjeti o kakvom se prirodnom fenomenu i dugogodišnjem misteriju radi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene