Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon 30 godina tigrovi ponovno viđeni u indijskoj prašumi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 20 tigrova viđeno je u tropskoj prašumi u zapadnoj Indiji, gotovo tri desetljeća nakon što se vjerovalo da ih je krivolov potpuno izbrisao iz tog područja.

Tigrovi su uočeni u planinskoj šumskoj zoni od 800 četvornih kilometara u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra, a riječ je o rijetkim dobrim vijestima u Indiji koja velikom brzinom gubi životinjske vrste zbog krivolova i razaranja životinjskih staništa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odmah se udomaćio VIDEO: Zalutali pingvin završio na policiji Slika nije dostupna Na granici s Kinom Krivolovci ubili zaštićenog sibirskog tigra

"Taj prostor, Sahyadri, dobro je pokriven šumom i idealno je stanište jer tigrovima pruža idealno lovište za plijen, međutim tigrovi u njemu nisu bili viđeni od 70-ih godina", kazao je Wishwas Sawarkar, bivši čelnik državnog Instituta za divlje životinje.

Sawarkar procjenjuje da je "u području sada najmanje 20 jedinki" tigra.

Vjeruje se da u Indiji živi polovica svih preživjelih tigrova u svijetu, a prema popisu provednom 2001. i 2002. godine, njihov broj pao je na samo 3.642 jedinki, dok je prije stoljeća iznosio 40.000.

Stvarna brojka tigrova kreće se između 1.300 i 1.500, prema prvim rezultatima najnovijeg popisivanja čiji bi rezultati trebali biti objavljeni ove godine, navode stručnjaci.

Stručnjaci procjenjuju da su tigrovi djelomice spašeni jer su se krivolovci okrenuli drugim područjima gdje im je lov unosniji.

Dijelovi tigrova tijela koriste se u tradicionalnoj kineskoj
medicini, a kože tih velikih mački na tržištu postižu cijene od tisuća i tisuća dolara.

Službe za očuvanje okoliša nadaju se da će sada nadležne indijske vlasti područje Sahyadri proglasiti zaštićenim rezervatom tigrova. Ako to učine ministarstvo šuma mora dobiti i potrebna sredstva za zaštitu tog područja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene