Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Najsporiji rast koralja u posljednjih 400 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rast koralja na Otocima koraljnog mora, koji predstavljaju i najveći koraljni greben na svijetu, usporio se i tako su ugrožene vrste koje na tom grebenu žive.

Provedeno istraživanje na 400 godina starom grebenu otkriva kako se ovapnjenje koralja Studija provedena na koralju, koji je nekoliko stotina godina star otkriva da se ovapnjenje koralja smanjilo ili usporilo od 1990. godine za čak 13,3 posto, prenosi BBC.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci o 'bijeloj smrti' koraljnih grebena Slika nije dostupna Zagrijavanje donosi glad za još 200 do 600 milijuna ljudi

Globalno zatopljenje i povećanje kiselosti morske vode glavni su razlozi usporenog rasta , prenosi znanstveni časopis. Koraljni grebeni centrali su dio formacije i funkcioniranja ekosistema i izvor hrane tisućama ostalih morskih organizama.

Otoci koraljnog mora kod Australije sastoje se od 2.900 grebena i 900 otoka. Istraživači su ispitali 328 kolonija masivnih koralja sa 69 lokacija. Najveći koralji stari su cijelo stoljeće, a tijekom godine narastu za oko 1,5 centimetara.

Istraživači su, promatrajući njihove kosture, utvrdili kako se ovapnjenje smanjilo na prostorima te skupine koralja za čak 13,3 posto od 1990. godine.

Istraživači upozoravaju kako su promjene u bioraznolikosti neizbježne i utjecat će na otoke koraljnog mora ali i na ostale koraljne sisteme diljem svjetskih oceana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene