Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Grenlandu stijenje staro 4 milijarde godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Grenlandu je otkriven najstariji dio Zemljine kore, procijenjen na 3,8 milijarda godina, pišu znanstvenici u časopisu Science.

To vulkansko stijenje pronađeno na jugozapadu Grenlanda formiralo se kad se rascijepilo morsko dno. Njegova starost mogla bi pomoći da se zaključi kad su se Zemljine tektonske ploče pokrenule.

Pročitajte i ovo Nasukani kruzer kod Grenlanda novi pokušaj u petak VIDEO Odsukavanje kruzera na Grenlandu nije uspjelo: Na brodu se počeo širiti COVID Ocean Explorer Danima ne mogu otploviti Nasukao se kruzer, 206 putnika i članova posade zarobljeno na Grenlandu: "Najbliža pomoć je daleko"

Znanstvenici već dugo pokušavaju otkriti kad se dogodilo pokretanje zemljine kore koja se sastoji od nekoliko ploča. Starost grenlandskoga stijenja daje naslutiti da je to možda počelo veoma rano u 4,5 milijarda godina dugoj Zemljinoj povijesti.

Međunarodnu ekipu stručnjaka predvodio je norveški geolog Harald Furnes sa sveučilišta u Bergenu. Pojedinosti njihove studije objavljene su u Scienceu od 23. ožujka.

Kretanje Zemljine kore pomoći će u tumačenju seizmičkih fenomena, vulkana i kretanja kontinentskih ploča.

Dijelovi zemljine kore odgovaraju jedan drugome poput slagalice, a kad se razdvoje, magma stvori novu koru.

Na drugim spojevima, poznatima kao zone podvlačenja, jedna se ploča gura pod drugu, duboko pod zemlju gdje se topi i pretvara u magmu.

Grenlandsko stijenje koje su otkrili Furnes i kolege pripada u ono u kojoj stijena ide prema površini, a ne prema dolje, pa će mu biti moguće odrediti starost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene