Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tu, u susjedstvu

Na asteroidu otkriven 'život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jednom od najvećih asteroida Sunčevog sustava otkriveni su vodeni led i organski spojevi na bazi ugljika, što je opet razbuktalo raspravu o ranom Sunčevom sustavu i porijeklu života na Zemlji.

Tanki sloj vodenog leda i organskog materijala na bazi ugljika prekriva svemirsku stijenu nazvanu 24 Themis. To je prvo takvo otkriće i dodatni dokaz u prilog teoriji da su asteroidi mogli 'donijeti' vodu i organski materijal na primordijalnu Zemlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Slika nije dostupna Pronađeni znakovi postojanja vode na planetu HD209458b

Zahvaljujući NASA-inom teleskopu na Mauna Keai na Havajima znanstvenici su uspjeli proučiti spektar infracrvenog sunčevog svjetla koje se odbija od 24 Themisa, jednog od najvećeg 'stanovnika' asteroidnog pojasa. Otkrili su da na 200 kilometara širokoj stijeni, koji se nalazi na pola puta između Marsa i Jupitera, ima i zaleđene vode i organskog materijala.

To je istovremeno i zbunilo znanstvenike, jer Sunce obično dovodi do isparavanja leda na površini asteroida. No, u studiji objavljenoj u magazinu Nature znanstvenici tvrde da se površinski led neprestano obnavlja zbog vodene pare koja izbija iz pukotina unutar asteroida.

Themis pripada obitelji asteroida koji su nastali raspadom većeg nebeskog tijela u davnoj prošlosti pa je stoga vrlo vjerojatno da je to tijelo sadržavalo vodu. Zaključci iz studije mogli bi dovesti i do ponovnog promišljanja evolucije ranog Sunčevog sustava.

'Sada izgleda da se u vrijeme nastanaka asteroida i planeta na samom početku Sunčevog sustava, led protezao sve do glavnog područja asteroidnog pojasa', kaže planetolog Josh Emery. 'Zbog toga treba redefinirati pogled na planetarne sustave oko drugih zvijezda, zbog toga jer bi građevni blokovi života – voda i organski materijal – mogli biti uobičajeni i za rubove nastanjivih zona svake zvijezde'.

Ovo otkriće također postavlja pitanja o razlici između kometa i asteroida, s obzirom da su se do sada asteroidi uglavnom doživljavali kao stjenovita, a kometi kao ledena nebeska tijela. 'Bivše' teorije o tome kako su kometi donijeli vodu na Zemlju oborene su nakon što se utvrdilo da voda s kometa ima drugačiji izotopni potpis od vode na Zemlji.

Ova nova studija poklopila se s početkom Astrobiološke znanstvene konferencije, na kojoj se okupljaju lovci na izvanzemaljski život i koja se održava svake druge godine u blizini Houstona. Planetolog Steve Squyres kaže da bi ovo otkriće moglo povećati interes za posjetom Themisu u nekoj od budućih svemirskih misija.

'Nedvojbeno je da su prisutnost vode i prisutnost organskih spojeva nužni uvjeti za nastanak i održanje života. Jasno je da moramo ići tamo kuda nas vode znanstveni podaci', rekao je.

S tim bi se sigurno složio i Stephen Hawking, unatoč tome što upozorava da bi se trebali kloniti izvanzemaljaca jer bi inteligentnije i naprednije izvanzemaljske civilizacije mogle biti neprijateljski raspoložene prema Zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene