Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Arktiku zbog globalnog zatopljenja nastala nova vrsta medvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno zatopljenje na Arktiku dovelo je do nastanka novih životinjskih vrsta. U isto vrijeme autohtone vrste poput polarnog medvjeda sve su ugroženije i mijenjaju svoja prebivališta u potrazi za hranom. Znanstvenici su otkrili novu vrstu medvjeda - hibrid grizlija i polarnog medvjeda.

'U posljednje vrijeme nailazimo na sve više hibrida. Grizliji se sele na sjever, a polarni medvjedi napuštaju svoja prebivališta u potrazi za hranom', kaže biolog George Divoky, koji se već tri desetljeća bavi istraživanjem Arktika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Globalno zatopljenje Preko dva trilijuna tona leda otopilo se od 2003. godine Slika nije dostupna Ispod arktičkih ledenjaka otkucava metanska bomba

U travnju 2006. godine na sjeveru Kanade ubijen je bijeli medvjed sa smeđim pjegama, a DNK analize pokazale su da se radi o hibridu, nastalom križanjem polarnog medvjeda i grizlija.

Istražujući Arktik i sjevernu obalu Aljaske, na kojoj je smješten, dr. Divoky svjedoči vidljivim posljedicama globalnog zatopljenja. Pokušava poslati upozorenje na to što nam donosi budućnost, a najviše ga je strah kako već ovog ljeta na Sjevernom polu neće biti leda.

'Nakon svega što sam vidio ovdje, uopće neću biti iznenađen ako se već ovog ljeta sav led otopi. Ovo se nikada prije nije događalo, barem otkada ljudi istražuju ova područja. Vidjet ćemo kada se to dogodi i morat ćemo se nekako nositi s tim', kaže dr. Divoky.

Divoky na godinu provodi po nekoliko mjeseci na tim područjima. Klimatskim promjenama svjedoči iz prve ruke, a među njima su i velike migracije polarnih medvjeda. Oni u potrazi za hranom napuštaju sjever.

Divoky kaže kako je na sjevernim obalama Aljaske, gdje je njihov kamp, u gotovo 30 godina vidio svega tri polarna medvjeda. Od 2002. oni se pojavljuju sve češće i redovitije. U posljednje dvije godine vidio je čak 20 polarnih medvjeda.

Neka od Divokyjevih istraživanja znanstvenici koriste kako bi pokušali utvrditi tempo otapanja leda u budućnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene