Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkurencija Appleu i Androidu?

Mozilla planira mobilni operativni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mozilla razvija mobilnu platformu koja će biti bazirana na web tehnologijama i u kojoj će se aplikacije pokretati direktno iz web preglednika

Mozilla radi na razvoju mobilnog operativnog sustava baziranog na web tehnologijama kojeg će razvijati u sklopu svog eksperimentalnog projekta Boot to Gecko (B2G).

Ukratko, žele napraviti operativni sustav u kojem će se aplikacije pokretati iz web preglednika te će se one moći koristiti na svim mobilnim uređajima, što bi trebala biti velika prednost u odnosu na trenutne mobilne platforme koje su fragmentirane i u kojima ne postoji interoperabilnost između različitih aplikacija pa se za svaki mobilni OS aplikacije moraju posebno razvijati.

U Mozilli kažu da žele 'istražiti i unaprijediti područja u kojima su trenutni web standardi nedovoljni za dizajniranje modernih mobilnih aplikacija', odnosno kako kaže Andreas Gal, istraživač iz Mozille, konačni je cilj ovog projekta napraviti otvorene web tehnologije kao bazu za buduće aplikacije na mobilnim uređajima.

Mobilne aplikacije pokretale bi se direktno iz web preglednika – nešto slično kao i u Chrome OS-u, ali neće biti ograničene samo na određen browser (npr. mobilni Firefox), već će ih se moći koristiti i putem drugih mobilnih preglednika internetskih stranica. Boot to Gecko još je u samim začetcima te trenutno nema previše konkretnih ideja kako bi se ovaj projekt trebao razvijati u budućnosti.

Ova kompanija planira objaviti kod svog web operativnog sustava tijekom njegova razvoja, a ne na kraju kada već budu imali gotovo proizvod, što bi trebalo pomoći tijekom razvoja ovog projekta.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Mozilla će koristiti mali dio postojećeg koda Androida (u Ars Tehnici kažu da je to zato što Android teoretski omogućava kompatibilnost s postojećim hardverom) te namjeravaju napraviti potpuno novi korisničko sučelje i aplikacije bazirane na Geckou, Firefoxovom HTML engineu za renderiranje.

Kako je cijeli projekt tek u začetku, trenutno nema niti približnih informacija kada možemo očekivati gotov proizvod.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene