Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje se trudi

Mozak 'predviđa' ono što oči vide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mozak predviđa ono što će oči vidjeti u poznatom okružju, objavili su njemački znanstvenici.

Tek kad oči uoče neočekivanu pojedinost, mozak počne ulagati veći napor, kažu znanstvenici za istraživanje mozga u Max Planckovu institutu u Frankfurtu.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Znanstvenici su otkrili da se mozak manje trudi kad gleda poznati predmet, što znači da je 'predvidio' što će vidjeti, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience.

Stručnjaci pod vodstvom dr. Arjena Alinka otkrili su da je primarnom vizualnom korteksu našega mozga lakše prepoznati očekivane predmete nego one koje nije predvidio.

Studijom su obuhvaćeni ljudi koji su gledali niz točkica pravilno isprekidan bijelim prostorima. Uređaj za magnetnu rezonanciju pratio je aktivnost mozga u vizualnom korteksu.

Kad su se bijeli prostori počeli pojavljivati neočekivano, vizualni je korteks morao uložiti dodatan napor da prepozna nepredviđeni predmet. Znanstvenici drže da to otkriće podrazumijeva da se naš mozak manje trudi kad 'vidi' ono što očekuje da će vidjeti.

Alink i kolege donijeli su zaključak na temelju obilježja reakcija u primarnom vizualnom korteksu. Poznato je da je taj korteks presudan za vid i da reakcije u njemu stvaraju mapu onoga što upravo gledamo.

Prvi se put pokazalo da slike izazivaju slabiju reakciju ako su predvidive. To bi moglo značiti da mozak ne sjedi mirno i ne čeka vizualne znakove, nego da aktivno pokušava pretpostaviti koji će znakovi stići, i kad pogodi, onda djelotvornije reagira. Ako pogriješi, nužna je snažna reakcija da bi otkrio zašto griješi i da osmisli bolje predviđanje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene