Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mont Blanc ne prestaje rasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvije godine "Krov Europe", Mont Blanc porastao je za 2,15 metara i proširio se za 10.000 prostornih metara, piše agencija France-Presse.

Njegova visina sada je 4.810,9 metara i još nikada nije bio tako visok, utvrdili su geometri iz pokrajine Haute-Savoie na svojoj općoj skupštini održanoj u Chamonixu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Troše više no ikada Amerikanci na svoje kućne ljubimce potrošili 285 milijardi kuna Slika nije dostupna Hoda kao čaplja VIDEO: Tom Cruise ili raste, ili opet vara na visini

"Visina i volumen Mont Blanca znatno su porasli, jer se snijeg
nagomilao na vrhu u zadnje dvije godine", obrazložio je stručnjak koji je 15. i 16. rujna sudjelovao u mjerenju planine. Volumen leda iznad 4.800 metra prvi put je izračunat 2003. i iznosio je 14.600 prostornih metara. 

U 2005. pao je na 14.300 prostornih metara, ali je u 2007. gotovo udvostručio svoj obim i dosegnuo 24.100 metara prostornih.

Razlog tim promjenama je u klimatskom zatopljenju, tvrde stručnjaci. 

Prema riječima meteorologa iz Chamonixa Yana Giezdannera, "bilježimo veću učestalost zapadnih vjetrova koji donose kišu s višim temperaturama. 

Ta se kiša iznad visine od 4.000 metara pretvara u snijeg koji se lijepi na postojeći led i povećava visinu i volumen Mont Blanca".

To je "neobična pojava s obzirom na klimatsko zatopljenje u Alpama", dodaje, jer ledenjaci na većim visinama rastu, dok se oni na srednjim visinama tope, smanjuju i prijeti im nestanak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene