Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelo naručio Giuliano de Medici?

Mona Lisa ipak nije bila Lisa del Giocondo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski povjesničar Roberto Zapperi tvrdi da slika Leonarda da Vincija 'Mona Lisa' ne predstavlja suprugu firentinskog trgovca kao što se općenito misli.

Povjesničar se u razgovoru za njemački Sueddeutsche Zeitung poziva na zabilješku o susretu Leonarda da Vincija i kardinala Louisa Aragonskog koju je sastavio njegov tajnik. Prigodom kardinalova posjeta imanju Clos Luce, posljednjem prebivalištu Leonarda da Vincija, ovaj mu je pokazao brojne rukopise, ali samo tri platna. 'Jedno od njih trenutno je izloženo u Louvreu', tvrdi istraživač.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Riješila Da Vincijev kod Povjesničarka otkrila pravi identitet Mona Lise Slika nije dostupna Simboli nevidljivi golim okom U oku Mona Lise pronađena misteriozna slova i brojke

Leonardo je tada navodno kazao da je to djelo naručio Giuliano de Medici te stoga predstavlja jednu od njegovih brojnih ljubavnica, Pacificu Brandani s kojom je imao nezakonitog sina. Zapperi priznaje da je taj izvor naširoko poznat među svim istraživačima 'ali ga se gotovo uvijek ignorira' zbog prevelikog povjerenja koja se pridaje knjizi Talijana Giorgia Vasarija koji je model već 1550. identificirao kao Lisu del Giocondo, suprugu firentinskog trgovca. 'Lisa del Giocondo nije ona koja se smješka u Louvreu, a čak nije ni poznavala Giuliana de Medicija, koji je sa svojim bratom Lorenzom tada vladao Firencom', zaključio je Zapperi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene