Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć stiže dodirom prsta

Doznajte kako vam mobiteli mogu spasiti život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već se koriste neke mobilne aplikacije koje mogu pomoći u pružanju medicinske pomoći i spašavanju života

Pametne telefone danas najviše koristimo za komunikaciju, posao, surfanje internetom i zabavu, a u budućnosti će oni spašavati živote.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Insider Trebaju li društvene mreže i uredske aplikacije u automobilu? Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju Oprez s osobnim podacima, porast kriminala je gotovo tisuću posto

BBC je tako predstavio nekoliko već postojećih aplikacija koje se koriste ili će se uskoro početi koristiti, a koje bi trebale pomoći osobama koje se nađu u opasnosti i ozlijeđenima da brže i jednostavnije kontaktiraju hitnu pomoć i policiju, odnosno da pomognu unesrećenima.

Tako na kampusu sveučilišta u Maryladnu – koje inače ima vlastitu medicinsku službu, priprema aplikaciju koja će, kada se aktivira (aktivirat će se onda kada je osoba u opasnosti), automatski kontaktirati policijske službenike i uspostaviti s njima video poziv. Aplikacija automatski otkriva položaj osobe tako da policija, odnosno hitna pomoć odmah znaju na koje mjesto moraju krenuti, a ako je osoba u stanju, odmah će im i reći, odnosno putem videa pokazati o kakvoj se ozljedi, odnosno problemu radi.

Hitna služba u Pittsburgu već se koristi aplikacijom putem koje mogu brzo pozvati helikopter da krene u pomoć u slučaju nesreće, a ista aplikacija obavještava službenike gdje se nalazi najbliža bolnica u kojoj pacijenti mogu primiti najbolju skrb.

Na ovaj način može se uštedjeti dragocjeno vrijeme i pacijentima omogućiti da na najbrži način dobiju najbolju moguću njegu i pomoć, što često može biti od životne važnosti.

U San Ramonu, gradu u Kaliforniji, razvijena je aplikacija za pomoć ljudima koji dožive srčani udar – osobe koje se nalaze kraj njih trebaju pokrenuti tu aplikaciju i ona će odmah alarmirati sve osobe koje se nalaze u blizini i koje mogu pomoći (tj. pružiti CPR) da što prije dođu do unesrećenog – naravno, u tome će im pomoći GPS.

U budućnosti možemo očekivati daljnji razvoj i usavršavanje aplikacija za pomoć putem kojih će žrtve, ali i osobe koje se nalaze kraj njih dobiti aktivniju ulogu u obavještavanju hitne pomoći i policije, a medicinske i policijske službe na zadano mjesto stići će brže i bolje pripremljeni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene